ilustrační snímek | foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zemanova slova se mě dotýkají, šíří dezinformace, míní syn oběti výbuchu

  • 219
Syn oběti vrbětického výbuchu Ondřej Havránek řekl, že se ho slova prezidenta Miloše Zemana, která vyřkl během dlouho očekávaného projevu, osobně dotkla. To, co slyšel, považuje za dezinformace. Že by za výbuchem stála špatná manipulace, je podle něj vyloučené. Uvedl to v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

„Informace o zapojení ruské tajné služby GRU do vrbětického výbuchu celou rodinu šokovala,“ řekl v České televizi syn jedné z obětí Ondřej Havránek. Vláda s jeho rodinou ale nebyla v žádném kontaktu.

Díky odhalení však pro něj celá událost začíná získávat konkrétnější obrys. Vidí také naději, že se případ konečně vyřeší a viníci budou potrestáni. Havránek očekává, že vláda k tomu podnikne všechny možné kroky.

Prezidentova slova, že výbuch mohla způsobit špatná manipulace s municí, ovšem rezolutně odmítá. „Verze, že by mohlo jít o důsledek nedbalostního jednání, byla již vyvrácená,“ řekl.

Podle Havránka je jasným důkazem už to, že druhý výbuch 3. prosince proběhl měsíc a půl po smrti obou lidí. „Neumím si tedy představit, jak by mohli zavinit výbuch v době, kdy už nebyli živí,“ uvedl.

Slova, která prezident pronesl během svého nedělního projevu, se syna oběti osobně dotýkají. „Prezident ve svém projevu řekl, že vychází z analýz. Není mi jasné, kdo mu jaké provedl, a určitě nebyly správné... Informace, které jsem v projevu zaslechl, jsou dezinformace,“ řekl.

Neexistují důkazy, že za výbuch ve Vrběticích může ruská GRU, řekl Zeman

Havránek má nyní v plánu napsat prezidentovi otevřený dopis. Vadí mu způsob, jakým zpochybňuje zjištění orgánů činných v trestním řízení, shazuje práci lidí, kteří odvedli svou práci kvalitně.

Otevřený dopis připravuje také premiéru Andreji Babišovi. Začal ho psát poté, co Babiš řekl, že vrbětický útok nepředstavoval akt státního terorismu, ale útok na zboží bulharského zbrojaře. Babiš se za svá slova později omluvil. „Omluva je sice částečná náprava, avšak premiér by měl více vážit slova,“ míní Havránek.

Vyrovnání se se smrtí blízkého člověka rodině oběti komplikovalo i to, jak silně byla celou událost medializována. Nyní vidí Havránek světlo na konci tunelu. „Nevím, jestli tento příběh budu kdy považovat za uzavřený. Bude záležet, k jakým výsledkům vyšetřování dojde,“ dodal v Otázkách Václava Moravce.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video