Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 26. 5. 2014 15:31

Volby do Evropského parlamentu

Volby do Evropského parlamentu mají v ČR tři vítěze - ANO, TOP 09 a ČSSD získali po čtyřech europoslancích. Tři mají komunisté a KDU-ČSL, dva ODS, jednoho Svobodní. Účast dosáhla rekordního minima 18,12 %. V měřítku celého europarlamentu oslabili dosud vládnoucí frakce lidovců a socialistů, většinu ale udržely.

20:10
Francie
Vítězem eurovoleb se ve Francii zřejmě stala nacionalistická Národní fronta, průzkum jí přisoudil čtvrtinu hlasů, vládní socialisté až třetí.
19:30
Finsko
Eurovolby ve Finsku vyhrála zřejmě vládní Národní koaliční strana. Úspěch slaví nacionalisté Praví Finové, můžou mít dva místo jednoho poslance.
  • Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg s místopředsedou Miroslavem Kalouskem...

    Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg s místopředsedou Miroslavem Kalouskem (25.5. 2014) / Autor: Petr TopičMAFRA

19:05
TOP 09
Do štábu TOP 09 dorazil šéf strany Karel Schwarzenberg a místopředseda Miroslav Kalousek. Po šesté hodině také hodlala spustit svůj štáb i ODS. ČSSD naopak hodlá před novináře vystoupit až po jedenácté večer.
19:01
Řecko
Eurovolby v Řecku zřejmě vyhrála s až 30 procenty hlasů opoziční Koalice radikální levice, druhá je vládní Nová demokracie a třetí nacionalisté.
  • Ženy z německého Hornbergu přišly volit v tradičním oblečení (25. května 2014)

    Ženy z německého Hornbergu přišly volit v tradičním oblečení (25. května 2014) / Autor: AP

18:17
V očích veřejnosti je zatím nejvhodnějším kandidátem na příštího českého eurokomisaře Pavel Telička za hnutí ANO, kterého podporuje 35 procent lidí. Následují dosluhující lidovecká europoslankyně Zuzana Roithová s dvaadvacetiprocentní podporou a sociální demokrat Pavel Mertlík. Toho by jako eurokomisaře rádo vidělo 13 procent dotázaných. Necelá třetina lidí si nevybrala žádného ze tří potenciálních kandidátů zvažovaných stranami vládní koalice. Vyplývá to z průzkumu agentury Focus pro Českou televizi, jehož výsledky zveřejnila Česká televize.
18:07
Německo
V Německu podle odhadů vyhráli eurovolby konzervativci kancléřky Merkelové před koaličními socialisty. Euroskeptická AfD získala 6,5 procenta.
18:01
EU
Ve většině států EU volby příliš netáhly, týká se to především hlavně zemí na východě unie. Zatímco před pěti lety v západní Evropě zůstalo doma 48 procent voličů, ve střední části a na východě bloku to bylo 67 procent. Letos by tomu mohlo být podobně, podotkla agentury AFP. Voliči v novějších členských státech osmadvacítky rozhodování o nových europoslancích mnohdy považují za druhořadé volby, které na jejich životy nebudou mít výraznější vliv.
18:01
EU
V některých státech se už začaly objevovat neoficiální výsledky voleb. V Rakousku podle nich vyhráli lidovci a sociální demokraté, tedy tradiční vládní strany, na třetím místě ale skončili nacionalisté ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ), kteří zaznamenali značný nárůst popularity. Do europarlamentu se dostanou zřejmě také Zelení, napsala agentura APA.
18:01
Evropští politici se snažili voliče za každou cenu přesvědčit, aby k volbám dorazili. Takto třeba agitoval rakouský prezident Heinz Fischer.
25.května 2014 v 11:55, příspěvek archivován: 25.května 2014 v 18:02

Takto voličov presviedča rakúsky prezident http://t.co/UfI8FwYEqB #EP2014 pic.twitter.com/LbAVjiJWj4

18:00
Vážené čtenářky, vážení čtenáři, výsledky voleb do evropského parlamentu budou oznámeny až po 23 hodině večer, některé strany ale úderem šesté otevřou své volební štáby. Dění v nich proto budeme pro vás sledovat on-line. A přidáme i informace z ostatních zemí EU.