Vojenská polní nemocnice je připravena

Bystřice pod Hostýnem - Armádní polní nemocnice, kterou nabídla Česká republika Spojeným státům pro boj proti terorismu, je připravena k nasazení. Kompletaci zdravotnického zařízení dokončuje v těchto dnech zdravotnická základna spolu s dalšími armádními útvary v Bystřici pod Hostýnem.

"Nemocnice je už připravena ve Zbirohu na Rokycansku k nasazení. Je mimo jiné vybavena dvěma speciálními norskými rozložitelnými kontejnery, v nichž je umístěna jednotka intenzívní péče a chirurgické pracoviště," řekl náčelník
bystřické základny Jiří Plášek.

Nemocnice má přijímací a třídící oddělení, kde se rozhoduje o zdravotnického zákroku, a doléčovací oddělení pro čtyřicet až padesát lidí. Cena zařízení je srovnatelná s náklady na budování zdravotnické roty, které se pohybují kolem čtyř až pěti set milionů korun.

Nemocnice může být těsně u fronty
"Podle situace může být nemocnice, v níž lze uskutečnit též složité operace hrudníku, nasazena osmdesát až sto kilometrů od čáry konfliktu," uvedl Plášek.

V moderně vybavené šesté polní nemocnici se stomatologickou ordinací jsou zahraniční dýchací a narkotizační přístroje, odsávačky a další speciální technika.

Nemocnice má například polní desinfektory odolné vůči chemickým a biologickým zbraním, je mobilní a může se pohybovat po vlastní ose či po železnici. Její vybavení podle Pláška v některých parametrech předčí nemocnice západních armád.

Nemocnice byla už v Albánii
Podobná česká nemocnice byla nasazena naposled v roce 1999 v Albánii a poskytovala pomoc především civilistům. Její část byla pak po zemětřesení v Turecku přesunuta do nejvíce zasažených oblastí.

"Získali jsme zkušenosti a českou nemocnici vystrojili modernějším zařízením," dodal Plášek.

ČR nabídla USA pro jejich odvetnou operaci za zářijový teroristický útok na New York a Washington rotu chemiků, polní nemocnici, speciální jednotku, vojenský letoun a vyslání vojáků do misí na Balkáně, kde by nahradili případně spojenecké jednotky odvolané do boje proti terorismu. Spojené státy zatím Česko o žádnou konkrétní pomoc nepožádaly.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video