ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Marek Podhora, MAFRA

Obrana chce rozšířit působnost vojenské policie. Chránila by i síly cizích států

  • 6
Ministerstvo obrany chce rozšířit působnost vojenské policie. Nově by mohla chránit také ozbrojené síly cizích států jako doprovod kolon jejich techniky při průjezdu Českem. Úprava by se týkala především členských států Severoatlantické aliance (NATO). Počítá s tím novela zákona, který ministerstvo předložilo do připomínkového řízení.

Úprava je reakcí na závazky přijaté dohodou mezi smluvními stranami Severoatlantické smlouvy o statutu jejich ozbrojených sil. V ní je stanoveno, že každá smluvní strana bude usilovat o přijetí nezbytné legislativy k zajištění přiměřené bezpečnosti a ochrany zařízení, vybavení, majetku, záznamů a oficiálních informací jiných smluvních stran na jejím území a pro potrestání osob, které porušují zákony přijaté k tomuto účelu.

Aktuální právní úprava se podle resortu na ozbrojené síly cizích států nevztahuje, ani v případě průjezdu přes Česko, ani v případě společných cvičení. „Většina naznačených případů se děje v rámci uzavřených mezinárodních smluv nebo dohod, které však nepokrývají celou škálu potřeb policejní ochrany cizích ozbrojených sil nebo jejich příslušníků,“ poznamenal úřad v důvodové zprávě.

Vojenská policie stíhá za smrtelný výbuch pyrotechnika, porušil předpisy

Novela také zakotvuje možnost samostatného působení Vojenské policie bez spoluúčasti českých ozbrojených sil při plnění mezinárodních smluvních závazků na území jiných států. Týká se to například plnění mise policejního výcviku národních vojensko-policejních jednotek v zahraničí.

Návrh též konkretizuje možnosti působení vojenských policistů v zahraničí. Vojenští policisté jsou sice zařazováni na konkrétní místa na základě působení například ve strukturách aliančních prvků velení a řízení, převelením mimo organizační strukturu Vojenské policie ale ztrácejí postavení, povinnosti a oprávnění vojenského policisty.

Novela by měla zákon upravit tak, že ani v případě plnění úkolů v zahraničí mimo organizační strukturu Vojenské policie není dotčeno odborné řízení policisty náčelníkem Vojenské policie.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video