Vojačka Lenka Růžková je bojovnice. Léčba je náročná, ale přináší výsledky.

Vojačka Lenka Růžková je bojovnice. Léčba je náročná, ale přináší výsledky. | foto: Archiv Lenky Růžkové

Vojačka Lenka bojuje s těžkou formou rakoviny. Sbírka na léčbu vynesla miliony

  • 16
Vojenská letuška Lenka Růžková, které do života vstoupil zhoubný nádor, podstoupila první část léčebných terapií na specializované klinice v Německu. Na její léčbu, která bude stát miliony korun a není hrazena z pojištění, se složila veřejnost. Půlmilionem korun přispěl i Vojenský fond solidarity.

Lenka Růžková zasvětila svůj život létání. Dříve působila jako letuška u soukromé společnosti, poslední roky přímo u armády. Delegace a vojáky doprovázela na palubě vojenských letounů i vrtulníků. Vždy byla usměvavá a ke všem vlídná. A to se nezměnilo, ani když jí do života vstoupil zhoubný nádor. Ten metastázoval a Lenka se ocitla na pokraji sil. I přes snahu lékařů v Česku ale nebyla zde dostupná léčba úspěšná.

Vojákyně Lenka bojuje s rakovinou. Na léčbu jdou miliony od veřejnosti i vojáků

„Před rokem jsem si nahmatala bulku na břiše. Myslela jsem si, že jde o běžný tukový útvar. Histologické vyšetření ale ukázalo něco jiného. Metastáze maligního melanomu, nejagresivnější a nejsmrtelnější forma rakoviny kůže,“ říká Lenka.

Krutý osud si vybíral svoji daň i dále. Vyšetření ukázala mnohočetné metastáze v podkoží, plicích, pohrudnici, podbřišnici, vaječnících. Okamžitě byla zahájena moderní biologická léčba, která ale nezabrala a přinesla další komplikace, včetně rozsáhlého zánětu střev.

Přispíváte do charitativních sbírek?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 1. prosince 2023. Anketa je uzavřena.

Naději přináší léčba v Německu

„Přes veškerou péči a snahu ošetřujících lékařů Lenka vyčerpala veškeré možnosti onkologické léčby v České republice. Založila jsem proto sbírku, aby mohla podstoupit léčbu v Německu na specializované klinice,“ říká Lenčina kamarádka Petra Kubíková, která bývala také letuškou. Sbírka má po třech týdnech na kontě přes šest milionů korun. Víc, než zakladatelka sháněla.

Zakladatel Donia: Dřív bych nevěřil, že 100 milionů na Martínka vybereme

„Ta částka je jen základ. Léčba bude velmi drahá, Lenka bojuje v těžké fázi nemoci. Sbírka běží dál a my všichni děkujeme veřejnosti za pomoc. Každá koruna navíc pak bude využita na výzkum a léčbu nemoci pro další onkologické pacienty,“ vysvětluje Petra potřebu peněz pro nákladnou onkologickou léčbu.

Na tu přispěl vojačce z 24. základny dopravního letectva v Praze – Kbelích i Vojenský fond solidarity půlmilionem korun.

Lenka nyní absolvovala první fázi léčby na klinice v Německu. „Jsou sice psychicky i fyzicky velmi náročné, nicméně mám díky podpoře přátel a veřejnosti velkou motivaci bojovat, a to i ve chvílích, kdy mi zrovna není do zpěvu,“ říká.

Vyhodnocení úspěšnosti léčebných procedur bude možné zhruba za půl roku. „Do Německa budu nyní dojíždět vždy na pár dní jednou měsíčně,“ dodává Lenka. Ta nyní absolvovala řadu vyšetření i v České republice. Výsledky jsou nadějné.

Vojačka Lenka Růžková je bojovnice. Léčba je náročná, ale přináší výsledky.

„V tomto týdnu jsem absolvovala magnetickou rezonanci mozku, z které jsem měla velké obavy. Předchozí dvě totiž nedopadly dobře, prokázaly metastatická ložiska a musela jsem absolvovat ozařování Gama nožem. K mé obrovské radosti a úlevě dopadlo poslední vyšetření dobře,“ řekla vojačka, která je podle své kamarádky Petry velikou bojovnicí.

Do pomoci a sbírky se zapojila nejen veřejnost a vojáci, ale i armádní špičky, například vrchní praporčík Peter Smik. „Když jsem jí zhruba před rokem přestal vídat na palubách našich letounů, říkal jsem si, že je asi někde na kurzu. Ale bohužel nikde nebyla a není. Před týdnem mi zavolal její partner, můj kámoš. A už dlouho jsem neměl takové slzy na krajíčku. Lenka právě teď bojuje svůj nejtěžší zápas v životě. S nemilosrdnou rakovinou,“ píše na sítích voják, kterého sleduje přes 12 tisíc fanoušků. Zároveň vyzval k pomoci a přispění na sbírku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video