Náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky jmenoval Petra Prskavce...

Náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky jmenoval Petra Prskavce (vpravo) do čela Hradní stráže (18. prosince 2015) | foto: Armáda ČR

Hradní stráž má nového šéfa. Vojákům bude velet plukovník Prskavec

  • 20
Hradní stráži bude nově velet Petr Prskavec. Do funkce ho na konci minulého týdne jmenoval náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Rostislav Pilc. Předchozí šéf Radim Studený skončil po aféře s vyvěšením červených trenek na střeše Pražského hradu skupinou Ztohoven.

Prskavec dosud velel 251. protiletadlovému oddílu ve Strakonicích. S nástupem na Hrad byl povýšen do hodnosti plukovníka.

„Jedním z prvních úkolů nového velitele Hradní stráže bude stabilizace v personální oblasti a zvrácení dlouhodobého trendu poklesu počtů sloužících vojáků. Současně se předpokládá, že plukovník Prskavec využije své dosavadní zkušenosti k prohloubení spolupráce s ostatními složkami ozbrojených sil a bezpečnostních sborů v oblasti přípravy a výcviku vojáků Hradní stráže,“ uvádí útvar na svých webových stránkách.

Předchozího velitele Radima Studeného odvolal náčelník Vojenské kanceláře na začátku října. V čele Hradní stráže stanul plukovník Studený v dubnu 2007 (více zde).

Konec hradní kariéry Studeného souvisel s akcí performerů ze skupiny Ztohoven. Na Pražském hradě vyvěsili 19. září obří červené trenky, a to na místě, kde se běžně nachází standarta prezidenta republiky (více o akci zde).

Kromě Studeného ve funkci skončil šéf prezidentovy ochranky Petr Dongres, který sám požádal o převelení. Později odvolal kancléř Vratislav Mynář i šéfa hradního odboru bezpečnosti Jana Fulíka (více čtěte zde)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video