Vodohospodáři objevili vzácnou larvu

Z á v i š i c e - Larvu mouchy, kterou v Česku ještě nikdo neviděl, objevili při běžném průzkumu kvality potoční vody v Závišicích na Novojičínsku vodohospodáři.
Moucha Atrichops crassipes, která dosud nemá české jméno, byla v osmdesátých letech chycena pouze jednou na Slovensku. Larvu v Česku ani na Slovensku dosud nikdo nechytil a také v ostatních zemích Evropy se tato moucha vyskytuje velmi málo.

"Jde v podstatě o centimetr a půl dlouhý váleček s chloupky na zádech, ale udělal nám obrovskou radost," říká Jan Zapletal z přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, který vzácný nález dostal k prozkoumání.

Přední domácí entomolog Rudolf Rozkošný z brněnské Masarykovy univerzity tvrdí, že jde o mimořádně cenný nález. "Už desítky let se pečlivě odebírají z českých řek a potoků vzorky vody, ale larvu tohoto živočicha nikdo dosud neobjevil," říká Rozkošný. Odborníci zatím nevědí, proč se najednou moucha v přírodě objevila.

"Je ale pravděpodobné, že k jejímu výskytu přispěla také čistota vody," míní entomolog Rozkošný. Nevelká moucha se živí vodou a částečně i jako dravec ještě menším hmyzem, než je sama.

Radní ze Závišic jsou na nález larvy v potoce Sedlnička pyšní. "Je to rarita. Až zjistíme, co se v potoce vlastně přesně našlo, oznámíme to veřejnosti a pokusíme se toho také nějak využít třeba pro reklamu obce," plánuje starosta Vlastimil Hajda.

Profesor Rozkošný si ale nemyslí, že by nález vzbudil senzaci ještě někde jinde mimo okruh odborníků. "O tom, že by moucha dostala konečně své české jméno podle místa nálezu například jako Hnízdotvorka závišická, nemůže být zatím řeč. Naprostá většina druhů hmyzu nosí latinský název."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video