Meteorologové varovali před silnými lijáky i na Olomoucku. | foto: ČTK

Voda a bahno zaplavily domy a sklepy na Zlínsku

  • 16
Zlínsko zasáhly prudké deště. Voda z přívalových lijáků zatopila řadu domu, sklepů a garáží. Hasiči se také potýkají s popadanými stromy na silnicích a zasahují u dopravních nehod. Voda způsobila potíže také na Olomoucku či Ostravsku.
Petr Zelenka Česko zkrápí silné lijáky
ustanou až o víkendu

Nad Zlínskem se kolem šesté hodiny večer přehnala rychlá průtrž mračen. Hasiči od té chvíle na svých tísňových linkách zaznamenali stovky telefonátů a podnikli přes třicet výjezdů.

"Nejhorší situace je na Uherskohradišťsku a Kroměřížsku," sdělil iDNES.cz mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Zřejmě nejhůře postiženou obcí jsou Boršice nedaleko Buchlovic na Uherskohradišťsku. "Bahno, které se valilo z polí, tu zaplavilo asi patnáct domů," uvedl Mitáček.

Na místě podle něj zasahuje několik hasičských jednotek. "Velmi ale pomáhají i místní, kteří se k postiženým domům seběhli a dělají, co se dá," řekl iDNES.cz Mitáček. Hasiči budou podle něj vzhledem k neustávajícímu dešti na místě zasahovat nejspíše až do ranních hodin.

Hasiči mají napilno i v dalších částech Zlínského kraje. Na řadě míst Kroměřížska odčerpávají vodu z domů, sklepů i garáží. Do celého kraje vyjíždějí také k zatopeným autům a stromům popadaným přes silnici.

Dramatická byla večer i situace ve Vracově na Kyjovsku. Obec zaplavila voda z kopců, která sebrala bláto, slámu a odpadky. Bahno zaneřádilo sklepy, garáže a dvory, popsala situaci čtenářka, která se ozvala redakci iDNES.cz.

v Ostravě zaplavila dešťová voda vchod do obchodního centra

Na Olomoucku se večer situace uklidnila
Meteorologové varovali před silnými lijáky i v dalších českých krajích. "Prudké bouřky už zasáhly i Olomoucký kraj, konkrétně Olomoucko, Bruntálsko a Opavsko. Lijáky by tu měly vydržet zhruba do půlnoci," uvedl Jan Šrámek z Českého hydrometeorologického ústavu.

Kolem 22. hodiny už panoval v Olomouckém kraji klid. "Všechny profesionální jednotky už jsou ze zásahů zpátky, jen dobrovolní hasiči ještě někde odčerpávají vodu ze sklepů," sdělila iDNES.cz operační důstojnice olomouckých hasičů.

Nejvážnější případ, ke kterému podle jejích slov olomoučtí hasiči vyjížděli, byl požár trafostanice v Zábřehu na Šumpersku. "Zařízení se vzňalo nejspíš od blesku," popsala důstojnice.

Déšť se nevyhnul ani severu Moravy. Hasiči vyjížděli k téměř čtyřem desítkám případů. Nejvíc jich zaznamenali v okresech Nový Jičín, Opava a v Ostravě.

Většinou pomáhali s čerpáním vody ze sklepů a odstraňováním polámaných větví a spadaných stromů.

Ve Vítkově silný vítr poškodil střechu místní školy. Hasiči museli 25 ubytovaných lidí přemístit do náhradních prostor.

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video