Diskuze

Vláda neřekla autorům, že chystá knihu o dekretech

Česká vláda soudí, že je třeba Čechy poučit o česko-německých vztazích, tedy i o dekretech prezidenta Edvarda Beneše. Sdělovací prostředky včetně veřejnoprávních podle vlády o této problematice informují jednostranně. Proto do voleb vydá za státní peníze knihu, jejíž pracovní název zní "Sudety ještě živý problém?".
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

gimli

5. 4. 2002 19:22
Moje máma říkavala: "Čím víc se hovno maže, tím víc smrdí." A tohle přesně ten případ. Sudeťáci vykřikujou a my místo toho, abychom si jich nevšímali (aby si jich nikdo nevšímal), tak jim odpovídáme. A ejhle problém je na světě. Je to stejné jako s malým dítětem. To si zamane, že chce bombón a bude řvát a bude otravovat a čím víc mu budete říkat, že už má vyčištěný zuby, tím to bude horší. Nejlepší řešení je nechat ho 10 minut ať se třeba staví na hlavu a pak si najde samo jinou zábavu. Možná by nebylo špatné založit Svaz vyhnanců z Horní a Dolní Lužice (SVzHaDL). Je to sice kravina, ale když se to dostatečně mediálně podchytí, tak bychom mohli po Německu požadovat navrácení výše uvedených území:-)
0 0
možnosti

Kája

5. 4. 2002 14:51
Slovo do pranice
BD rozhodně nejsou dokumenty na které bychom měli být hrdí. K tomu dojde snad každý jen trošku objektivně myslící člověk, který si je přečte. Proto si myslím, že by bylo rozumné tyto dekrety zrušit k dnešním dnům. Byly by tak uspokojeny obě strany a zamezilo by se tak případným negativním stanoviskům ze strany EU a možná daleko větším ústupkům z naší strany v budoucnosti. Držet stanovisko o " vyhaslosti BD " je dle mého názoru neudržitelné, neboť ta první vlaštovka v podobě člena břeclavské agrární komory, který se dal v tisku slyšet, že prodej půdy Němcům je obcházením BD už vzlétla a budou následovat zřejmě další. Navracení konfiskovaného majetku by přitom nehrozilo, protože platnost BD, pro inkriminované období, by zůstala neměnná.
0 0
možnosti

Kája

5. 4. 2002 14:03
Všem, kdo mají zájem o Benešovy dekrety,
Mnichovskou dohodu, Postupimskou konferenci atd. doporučuji adresu members.tripod.com/~klempera/dekrety.htm (vlnovku napíšete přepnutím do angl. klávesnice, pro ty, kteří to náhodou neví). Tato adresa obsahuje mimo jiné všechny dekrety týkající se dané problematiky a také podle mého názoru seriozní komentář k danému problému. Doporučuji všem si tyto dokumenty prostudovat, protože pak nebudete moci být zneužiti jednou či druhou stranou k prosazování jejich cílů. Nebudete muset dokonce ani číst Dostálovu učebnici.
0 0
možnosti

Kája

5. 4. 2002 13:46
Všem, kteří mají zájem o Benešovy dekrety
0 0
možnosti

Martin

5. 4. 2002 11:20
Tahle zeme spatne skonci
Protoze je plna zamindrakovanych debilu, kteri ostatnim svoji vyspelosti a inteligenci nesahaji ani po kotniky a kteri dovedou jen provokovat, vztekat se a delat potize (Smejici se bestie, to uz nekdo rekl...). Doufam jen, ze mlada a nejmladsi generace na tohle kasle. Doufam, ze pro ne narodni sebevedomi nic neznamena a ze chteji byt uz co nejdrive v EU, protoze je tam slusny socialni program, lepsi pristup k drogam a lepe se tam pari. Cesky nacionalismus je jeden z hejhorsich, protoze si sebevedomi cuca uplne z prstu. Par bodu, ktere snad objasni vice: 1) Bez Nemcu by nebylo ani ceske narodni obrozeni ani cesky hospodarsky zazrak v 19. stol. Oni nas totiz v podstate naucili zase cist a psat, pote co jsme to predtim radi a ochotne temer zapomneli. A jakmile jsme se to naucili, vypuklo Narodni obrozeni - tentokrat ceske...
2) Ceska kolaborace a odboj za II. sv. valky jsou tematem na mnoho tlustych knih. Tvrdit, ze cesky narod aktivne bojoval celou valku proti Hitlerovi i na domaci fronte je historicka lez, ktera se da snadno vyvratit. CHodili jsme na Lidu Baarovou do kina a uzivali si 100% zamestanost a socialni program. Kolaboranstvi priznavali i komuniste, tak proc chceme byt mermomoci jeste vetsi lhari nez oni?
 
0 0
možnosti

Bogan

5. 4. 2002 11:36
Re: Tahle zeme spatne skonci
Kolikpak Vám bylo v roce 1945, to by mě teda zajímalo (že tak dobře všechno víte).
0 0
možnosti

Jan

5. 4. 2002 10:44
disident Mandler
Pan Mandler prý považuje "mnichovské" hranice za spravedlivé. (!) Ptám se stejně jako v případě p.Havla. Kým byl disident Emanuel Mandler placen v době svého disidentování? Čím lepší bude informovanost o BD a době, ve kterých vznikly, tím lépe.
0 0
možnosti

Kája

5. 4. 2002 14:18
Re: disident Mandler
Kým byli placeni naši historikové do roku 1989? Říká se, že historii píší vítězi. Jestliže tuto historii psali stalinisté, myslím si, že bychom měli být přístupni jinému pohledu na věc, než byl ten předchozí. I pro tebe jsem uvedl výše adresu o BD a dalších dokumentech.
0 0
možnosti

Vláďa

5. 4. 2002 10:12
Rád bych se s tím seznámil
Skutečně velice rád bych se seznámil s objektivním pohledem na naše vztahy a jejich vývoj se sousedama, ať již z jedné nebo druhé strany (západ, sever, východ, jih). Zmíněná publikace by měla být běžně dostupná široké veřejnosti. Vladimír Větrovský Praha 4 - Modřany
0 0
možnosti

Jan Ledl

5. 4. 2002 9:48
Medializace neznáma
 Dle mého názoru je vydání knihy, jež by téma dekretů zpracovala v přiměřeném rozsahu, tak aby se nestala pouze další knihou pro odborníky a aby byla srozumitelná běžným lidem, je to nejlepší, jak může jakákoliv vláda reagovat na tuto situaci. Vždyť vemte si: Kdo z vás ví, co v těch dekretech vlastně stojí? Píše se tam jen o vyhnání a zabavení majetku kolaborantů a zrádců, nebo se to týká všech sudetských Němců? Lze takovýto dokument uplatnit ještě dnes na nové Německé přistěhovalce nebo ne? Toto jsou základní otázky, na které většina lidí nezná odpověď, a přezto je téma dekretů jedním z hlavních témat politických diskusí běžných lidí. A nutno dodat, že média přinášejí pouze informace o tom, co který politik či blázen kde řekl a tím vyvolávají mezi o podstatě věci neinformovanými lidmi značnou nejistotu. Já osobně bych si rád koupil nějakou 50-80 stránkovou knížečku, ve které by byla stručně uvedena hystorická a právní fakta. Tedy v případě že se nebude jednat o propagandistický pamflet, ale o seriózní nezaujatý rozbor.
0 0
možnosti

Krigl

5. 4. 2002 9:31
Hm
Mam takovej pocit ze to zas skonci nakym kvalitnim pruserem..
0 0
možnosti

Venda

5. 4. 2002 9:02
koupil bych si ji
Takovou knihu, pokud bude dobře zpracována, by za těch cca 65-70 Kč velmi rád koupil, a myslím, že nejen já. Jen aby to bylo dotaženo do konce, a mělo by se to dostat za režijní cenu i do volného prodeje.
0 0
možnosti