Marian Jurečka, místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí. | foto: Anna Boháčová, MAFRA

Sliby jsme museli přehodnotit. Situace se změnila, říká Marian Jurečka

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Začali jsme u sebe, velká část úspor půjde za námi, říká mimo jiné v rozhovoru pro MF DNES vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí a šéf lidovců Marian Jurečka. Hovořil také o kritizovaném vládním balíčku, zvýšení daní i o důchodové reformě, zejména pozdějším odchodu do penze.

Konsolidační opatření a důchodovou reformu jste představovali na vládní tiskovce přes dvě a půl hodiny, téměř nešla udržet pozornost. Přičemž v první zněly víceméně jen proklamace a obecné fráze. Kdo to vymyslel a byl to podle vás dobrý nápad?
Nemohu s vámi souhlasit. Já mluvil asi ve 25. minutě konference, představoval jsem konkrétní opatření důchodové reformy. V parametrech, konkrétních číslech, dopadech, přínosech pro konkrétní věkové kategorie. Myslím, že z mé části se lidé dozvěděli docela dost podstatných informací. Celé to ale bylo samozřejmě delší, protože jsme představovali opatření, která nikdy žádná vláda takto komplexně nepředstavovala. Také jsme více než hodinu a čtvrt odpovídali na dotazy novinářů.

Kdybychom to odkládali, bylo by to pro nás sice pohodlnější, ale třeba za osm let by to bylo s daleko většími sociálními a společenskými dopady a mnohem víc by to bolelo. Dnes to děláme za ještě relativně dobrých okolností.

V předvolební kampani jste jako koalice SPOLU měli heslo „Nezvýšíme žádné daně“. Premiér Petr Fiala to tvrdil ještě loni v listopadu. Teď ale chcete daně zvyšovat prakticky všem. Nemluvili jste tedy tehdy pravdu? Lhali jste? Co se stalo?

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video