Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

8:25

Mandátový a imunitní výbor dělá obstrukce, navrhneme dnes bez jeho doporučení jednání o vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání, řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. "My bychom měli vědět, zda o důvěru vlády žádá premiér, který je trestně stíhán, nebo nikoli," uvedl.

8:21

ImageText

8:19

Část investičních fondů asi přijde od ledna 2019 o daňové zvýhodnění. Počítá s tím novela zákona o daních z příjmů, kterou dnes podpořila vláda.

8:19

Starostové a nezávislí chtějí dnes jednat a hlasovat o vydání Babiše a předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli dotaci pro farmu Čapí hnízdo. Policie oba politiky viní z podvodu. Babiš je zcela nedůvěryhodný politik, uvedl Farský.

8:13

ImageText

8:16

Starostové a nezávislí míní, že nemá význam hlasovat o důvěře Babišovy vlády do doby, než bude zvolen nový prezident. Podpoří návrh na přerušení dnešní schůze Sněmovny, řekl před jednáním poslanců šéf klubu STAN Jan Farský.

8:10

Registr majetkových přiznání má podle vlády zůstat přístupný bez omezení. Nesouhlasí s návrhem STAN, aby byly informace dostupné jen na žádost o heslo.

8:05

Ústavní soudci by měli po vzoru zákonodárců přijít o úplnou přestupkovou imunitu. Senátní návrh dnes ráno podpořila vláda.

8:03

Lidovci se k dnešnímu jednání vyjádřili na tiskové konferenci před schůzí Sněmovny. "Tady dávno měla být vláda, která by byla většinová," uvedl Bělobrádek. "Potřebujeme stabilní vládu," dodal. Podle něj Babiš koaliční vládu nechce, protože mu nevyhovuje.

7:59

Elektronická evidence tržeb bude asi platit i pro sociální ústavy, nemocnice a část ambulancí. Vláda nepodpořila senátní novelu, podle níž by se EET na ně vztahovat neměla.

7:58

Vláda odmítla návrh, aby neuvolnění funkcionáři v samosprávě nepřiznávali majetek. Při projednávání normy se proti zúžení okruhu lidí s touto povinností postaví.

7:56

Předstupovat před Sněmovnu několik měsíců po volbách s menšinovou vládou bez předjednané podpory je manažerské selhání Babiše a Zemana, řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Lidovci Babišovu menšinovou vládu ve Sněmovně nepodpoří, zopakoval.

7:52

Pro získání důvěry vláda potřebuje hlasy nadpoloviční většiny přítomných poslanců, nikoli většinu ze všech poslanců. Pokud kabinet důvěru nezíská, podá demisi a prezident jej pověří vládnutím do jmenování nové vlády. Zeman už avizoval, že by ji opět sestavoval Babiš.

7:49

Je takřka jisté, že Babišova vláda ve Sněmovně důvěru poslanců nezíská. Zajištěny má hlasy v klubu ANO, který má 78 ze 200 poslanců. Proti vládě budou jednomyslně hlasovat i komunisté, kteří zvažovali její toleranci.

7:52

Vláda musí před poslance předstoupit se žádostí o vyslovení důvěry do 30 dnů od svého jmenování. Prezident ji jmenoval 13. prosince. Schůze Poslanecké sněmovny začne dnes v 10:00.

7:37

Kabinet zatím schválil změnu senátních volebních obvodů. Před podzimními volbami se kvůli změně počtu obyvatel posunou hranice 17 volebních obvodů.

7:36
7:31

Vážení čtenáři, vítejte u on-line přenosu o dění kolem schůze Sněmovny, která dnes projedná žádost menšinové vlády Andreje Babiše o vyslovení důvěry. Před poslanci dopoledne vystoupí také prezident Miloš Zeman.

16:59

ImageText

16:58

Vážení čtenáři, ČTK na tomto místě pro Vás připravuje on-line přenos z jednání sněmovny o důvěře menšinové vládě Andreje Babiše. Přenos zahájíme ve středu 10. ledna okolo 07:30.