Ministr vnitra Vít Rakušan.

Ministr vnitra Vít Rakušan. | foto: Úřad vlády ČR

Musíme si to vyříkat. Do koalice s Piráty už ale nepůjdeme, uvedl Rakušan

  • 146
„Je evidentní, že do koalice s Piráty už nepůjdeme,“ prohlásil ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Podle něj na tom má vinu mimo jiné i výrok šéfa pirátských poslanců Jakuba Michálka , který uvedl, že si STAN platil kroužkovací kampaň z peněz ukradených během Dozimetru.

„Budu chtít od Pirátů vysvětlení, co má tenhle nehorázný výrok znamenat. Musíme si to vyříkat,“ vyjádřil se Rakušan k nepokoji uvnitř koalice pro Hospodářské noviny.

Rakušan dále sdělil, že i na základě těchto obvinění hnutí STAN nebude v příštích parlamentních volbách pokračovat s Piráty.

„Je evidentní, že i vzhledem k tomu, že Piráti mají pocit, že existovala nějaká masivní organizovaná kroužkovací kampaň, což není pravda, s nimi v koalici pro příští parlamentní volby pokračovat nebudeme,“ prohlásil.

Dodal ale, že si přeje, aby i nadále bylo jasné, že obě strany patří k liberální části vlády. Podle jeho slov se nesmí stát, že strany nebudu schopny praktické spolupráce.

Michálek chce nahlédnout do spisu k Dozimetru. Kvůli financování kampaně se STAN

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek minulý týden vyzval předsednictvo strany, aby požádalo o nahlédnutí do spisu ke kauze Dozimetr, a to kvůli financování kampaně se STAN před sněmovními volbami v roce 2021.

Ve výzvě napsal, že pokud z výnosu z trestné činnosti byla hrazena kampaň, užší vedení Pirátů by mělo zvážit pozici poškozeného v trestním řízení.

Michálek už v polovině září v České televizi kritizoval koaliční STAN kvůli podezřením ohledně financování kampaně z roku 2021. „My jsme tím extrémně dotčeni, protože nám STAN říkal, že s námi bude bojovat proti korupci, a pak jsme zjistili, že z černých peněz, které ukradli v dopravním podniku, tak platili nelegálně kampaň, aby nás překroužkovali,“ poznamenal tehdy.

Je zásadní, komu člověk volá, nikoliv s čím volá, řekl Rakušan k šifrovanému telefonu

Ministr vnitra se v rozhovoru pro Hospodářské noviny vyjádřil také k nedávné kauze, kdy stejně jako jeho straničtí kolegové Petr Gazdík a Stanislav Polčák vlastnil šifrovaný telefon s aplikací CryptoCult. Stejné zařízení využívali pro komunikaci i lidé obvinění v kauze Dozimetr a ústřední postava kauzy, kontroverzní podnikatel Michal Redl, pro volání právě s Gazdíkem či Polčákem.

„Je přeci zásadní, s kým si člověk volá, nikoliv to, jakým telefonem volá. Já jsem s Rédlem, obviněný v Dozimetru, nevolal,“ upozornil Rakušan. Na jeho šifrovaný telefon mu prý měli volat jen jeho straničtí kolegové Gazdík s Polčákem.

Rakušan používal šifrovaný telefon. Má stejný přístroj jako Redl z Dozimetru

„Zapněme perspektivu podzimu 2021, kdy je Stanislav Polčák místopředsedou hnutí STAN, žádný Dozimetr neexistuje a my se snažíme zajistit komunikaci, která nebude odposlouchávána. V té době jsme měli indicie, že se to děje. V tu chvíli jsem dostal od prvního místopředsedy telefon, se kterým, jak tvrdil, má dobrou zkušenost,“ vysvětlil předseda hnutí STAN tehdejší pořízení telefonu.

„Ano, požádal mě o to a já jsem mu ten telefon dodal,“ potvrdil Polčák v dřívějším rozhovoru pro MF DNES. Europoslanec prozradil pozadí pořízení mobilu pro Rakušana a také jejich setkání s exministrem spravedlnosti Pavlem Němcem. Ten má hlavní slovo ve firmě, která telefony dodává.

PŘEHLEDNĚ: Dozimetr, Farský, Polčák, Michalik. Kauzy, které zahýbaly hnutím STAN


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video