Dron natočil zraněné ukrajinské vojáky v minovém poli | foto: Reuters

VIDEA TÝDNE: Vojáci v minovém poli, auto pod kamionem a Olympic v metru

  • 0
Dron natočil neúprosnou realitu každodenní bitvy o Ukrajinu. Na drsných záběrech jsou vidět vojáci uprostřed pole vybuchujících min. Nad Prahou hodinu a půl kroužilo americké letadlo. Zbavovalo se paliva před přistáním. Legendární hudebník Petr Janda měl v metru problémy s revizorem, když se chtěl přesunout na koncert ve stanici Českomoravská. Oblohu nad Českem na začátku týdne rozzářil bolid, jeho pád natočily bezpečnostní kamery.

Záběry zaznamenané ukrajinským dronem ukazují krutou bitvu v první linii. Podle mediálních zpráv Ukrajinci postupují vůči pevně opevněným ruským pozicím pomalu a s obtížemi. I ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uznal, že ukrajinské vyhánění Rusů z ukrajinského území je „pomalejší než požadované“.

Palubní kamery zachytily čelní střet nepozorného řidiče s kamionem, který se odrazil od svodidel a smetl ještě jedno osobní auto. Nepodceňujte únavu, nepřeceňujte své síly a věnujte se dostatečně řízení, upozornili před prázdninami a dovolenými policisté.

Nad Prahou a částí Středočeského kraje hodinu a půl kroužilo letadlo amerických vzdušných sil. Letoun Boeing C-17A Globemaster III, který patří americkým složkám Air Force, opsal podle dat Flightradar24 ovál nad Prahou jedenáctkrát, než přistál v Čáslavi. Podle mluvčího Řízení leteckého provozu se tím zbavovalo paliva. Hmotnost letadla je zásadní při brzdění na přistávací dráze.

Frontman legendární skupiny Olympic Petr Janda měl v metru problémy s revizory, nevěřili mu, že je senior, a že už má nárok na jízdenku zdarma. Speciální kartičku pro seniory mu nakonec darovali. Kapela posléze kolemjdoucím přímo v prostorách metra zahrála několik svých hitů.

Bolid, který rozzářil oblohu nad Českem, letěl ve skutečnosti nad německým Norimberkem. Čeští astronomové dopočítali jeho dráhu a zjistili zajímavé detaily. Lidé těleso stokrát jasnější než Měsíc mohli pozorovat zejména v západní polovině našeho území. Zřejmě se jednalo o zhruba čtvrttunový úlomek komety patřící k Jupiterově rodině komet.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video