Rusko zahájilo z rozkazu Putina cvičení se strategickými jadernými zbraněmi | foto: Reuters

VIDEA TÝDNE: Ruský test raket, útok žraloka a pád stromů na dálnici

  • 1
Situace na Ukrajině dál eskaluje. Rusko o víkendu uskutečnilo cvičení se strategickými jadernými zbraněmi, na které dohlížel osobně prezident Putin. Silný vítr komplikoval dopravu v Česku. Kamera na dálnici D1 zachytila pád stromů před projíždějící auta. U pobřeží australského Sydney zabil žralok plavce a legendární hokejista Jaromír Jágr oslavil padesáté narozeniny.

Rusko v sobotu úspěšně uskutečnilo vojenské cvičení zaměřené na strategické jaderné zbraně. Dohlížel na něj přímo prezident Vladimir Putin. Všechny vypálené střely zasáhly umělé cíle. Celou akci, která přišla v době prudké eskalace na východě Ukrajiny, spolu s ním sledoval také běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Provoz na dálnici D1 na Benešovsku ve čtvrtek zkomplikovaly stromy a větve. Ty spadly na vozovku kvůli silnému větru. Na místě se tvořily kolony, auta jezdila jedním pruhem. Na dálnici bouraly tři dodávky, nehoda si vyžádala jedno lehké zranění.

Žralok ve středu zabil plavce u pobřeží největšího australského města Sydney. „Muž utrpěl katastrofální zranění. Nemohli jsme pro něj už nic udělat,“ uvedl mluvčí záchranářů, kteří na místě zasahovali. Podle místních médií je to první smrtící útok žraloka v Sydney od roku 1963.

Jaromír Jágr v úterý oslavil 50. narozeniny, ale den to pro něj byl prý úplně běžný. S novináři vzpomněl na tátu, který mu v mládí věštil, že nejsilnější bude právě po čtyřicítce. Hokejový útočník ale přiznává, že se už dávno změnil z obávaného predátora, který prahl po tom být nejlepší, v býložravce, jehož baví výchova mladých talentů.

Akvárium s želvami na Zanzibaru je rezervace, kde se starají o tato nemocná zvířata, než je zase vypustí do volné přírody. Turistům tu za poplatek dovolí je krmit, a dokonce si s nimi i zaplavat. Na fotkách to vypadá atraktivně, když se „instamodelky“ z celého světa vrhají mezi želvy. Průvodci vám sice budou tvrdit, že želvy nekoušou, ale není to tak úplně pravda.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video