V Česku jsou mnohé léky dražší než jinde v EU. Ilustrační foto

V Česku jsou mnohé léky dražší než jinde v EU. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Většina léků by měla na podzim zlevnit

  • 7
Peněženkám pacientů by se mělo na podzim ulevit. Ceny tří čtvrtin léků totiž klesnou. Pomoci to má zejména vážně nemocným lidem, kterým se sníží výdaje na léčbu.

V současné době je pacient chráněn pětitisícovým limitem. Pokud tuto částku překročí, další peníze, které za léky zaplatí, dostane od pojišťovny zpět. Do tohoto ročního limitu se však započítávají pouze léky, u nichž úhrada pojišťoven převyšuje 30 procent ceny. V současné době je to jeden přípravek z pěti.

To se ale změní. V důsledku snížení maximální ceny výrobce u 80 procent přípravků se úhrada pojišťoven procentuálně zvýší a ochranný limit se bude vztahovat na více léků.

Snížit by se měly i doplatky na léky. Ačkoliv se totiž sníží jejich cena, částka, kterou na lék přispívá pojišťovna, zůstane nezměněna.

Ceny léků stanovuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Jeho ředitel Martin Beneš novinářům řekl, že minulý týden zahájili správní řízení pro stanovení maximální ceny u čtyř tisíc léčivých přípravků. Potrvá 75 dní, než budou nové ceny vyhlášeny.

Beneš zatím nemohl říci konkrétně, kterých léků či lékových skupin se toto zvýhodnění pro pacienta bude týkat.

Podle prvního náměstka ministra zdravotnictví Marka Šnajdra  dosavadní porovnání ukazují, že v Česku je řada přípravků dražších než jinde v EU. "Není žádný důvod k tomu, aby SÚKL nevyužil svou kompetenci a tuto prémii proti jiným trhům EU nesmazal," řekl náměstek.

Snížení maximálních cen podle něj chrání pacienty, aby jim nerostly doplatky, ale znamená úsporu i pro zdravotní pojišťovny. "Odhaduji, že úspory ze snížení maximálních cen budou v řádu jedné až 1,5 miliardy korun, zcela nepochybně to budou stovky milionů," shrnul.

Beneš dodal, že SÚKL zahájil 1 644 správních řízení týkajících se 3 944 léčivých přípravků od 328 držitelů rozhodnutí o registraci. Snížení ceny očekává u 85 procent přípravků, zvýšení u 15 procent.

U přípravků, které jsou regulovány pouze obchodní přirážkou, tedy SÚKL jim nestanoví maximální cenu, očekává také pokles cen. Přispěje k tomu prý konkurenční tlak firem, které vyrábějí obdobné přípravky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video