Lišky - (c) profimedia.cz/corbis

Lišky - (c) profimedia.cz/corbis - Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Veterináři v Česku zvítězili nad vzteklinou

  • 22
Riziko, že člověk dostane vzteklinu, když ho pokouše pes nebo jiné zvíře, je dnes téměř nulové. Veterinářům se podařilo díky celoplošnému očkování lišek smrtelně nebezpečnou nemoc v tuzemsku zlikvidovat. Naposledy na vzteklinu zemřel v roce 1989 vietnamský muž.

Ten se nakazil ve své vlasti a přicestoval do tuzemska. Od té doby vzteklinu žádný člověk neměl.

"Riziko, že člověk na území republiky onemocní, je minimální," říká lékařka infekční kliniky Fakultní nemocnice v Plzni Věra Štruncová.

Lékaři přesto preventivně očkují proti vzteklině desítky lidí ročně. "Jsou to většinou turisté, kteří se vrátili ze země, kde vzteklina je. Pokousal je tam pes a hrozí, že by mohli onemocnět," připomíná Štruncová.

Ještě před dvaceti lety byla v tuzemsku vzteklina obrovským strašákem. V roce 1984 veterináři potvrdili rekordní počet nemocných zvířat - 2232 případů. Kvůli tomu se začalo na konci osmdesátých let s plošným očkováním lišek, které přenášejí smrtelnou nemoc na další zvířata.

"Do lesů se postupně dávala vakcína, kterou liška sežere a je proti nemoci imunní," vysvětluje Oldřich Matouch z veterinární správy v Liberci.

Vakcína zabrala. V roce 2002 veterináři ze vzorků zastřelených nebo uhynulých zvířat zjistili jen tři případy vztekliny. "Od té doby jsme neobjevili žádný případ," říká Matouch.

Veterináři proto omezují očkování lišek. Vakcína proti nemoci se už nedává plošně v celém státě, ale jen v sousedství Polska a Slovenska a zčásti podél Německa. "Je to proto, abychom byli chráněni před tím, že lišky nemoc zanesou do Česka," vysvětluje Ota Kovařík z Krajské veterinární správy v Plzni.

Vzteklina je pro člověka smrtelná. "Proto se raději chováme alibisticky a očkujeme proti ní každého, u koho máme velmi vážné podezření, že ho pokousalo nakažené zvíře," říká Jiří Beneš z infekční kliniky v Praze na Bulovce.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video