Václav Klaus je považován za euroskeptika, sám se považuje za eurorealistu.

Václav Klaus je považován za euroskeptika, sám se považuje za eurorealistu. | foto: MAFA - Alexandr Satinský

Vědci se obořili na Klause kvůli jeho kritice EU

  • 1145
Významní čeští vědci a akademici vyjádřili znepokojení nad opakovanými kritickými prohlášeními prezidenta Václava Klause na adresu Evropské unie. Hlavě státu poslali dopis, ve kterém píší, že jeho obavy o ztrátu české národní a kulturní identity jsou liché.

Podle vědců se také nenaplnily prezidentovy obavy z ekonomických problémů. Autoři dopisu rovněž nepozorují nesnesitelný útlak bruselské byrokracie nebo deficit demokracie.

Prezident Klaus se v minulosti často o našem vstupu do Unie i o EU samotné vyjadřoval negativně. Před shromážděním v pražském Karolinu nedávno například prohlásil, že naše republika na členství v EU doplácí. - více zde

Tvrdou kritiku vyjádřil prezident vůči EU také na setkání špičkových politiků a manažerů Top To Top v září minulého roku (více zde) nebo na stránkách internetové podoby deníku Financial Times, kde navrhoval zapomenout na budování evropského státu. - více zde

Na 66 vědců a vysokoškolských profesorů zdůraznilo, že na rozdíl od prezidenta jsou pro evropské občanství, euroústavu a posílení Evropského parlamentu.

"Se znepokojením sledujeme opakovaná kritická vyjádření prezidenta republiky k budoucnosti Evropské unie," stojí v prohlášení, které odeslali na Hrad.

Pod dopisem jsou podepsáni například astrofyzik Jiří Grygar, český člen americké akademie věd Jan Bureš, bývalý rektor Univerzity Palackého v Olomouci a senátor Josef Jařab, sociolog Jiří Musil, profesor JAMU Petr Oslzlý, filozof a bývalý prezidentský kandidát Jan Sokol, Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd a další osobnosti.

Reagují mimo jiné na projev prezidenta na shromáždění Učené společnosti České republiky (více zde). Zdůrazňují, že nesdílejí Klausův kritický pohled na proces evropské integrace a jeho srovnání s dřívějšími integračními snahami v rámci sovětského bloku považují na velmi nepřípadné.

Akademici jsou přesvědčeni, že zatím neschválená euroústava, která má být základním dokumentem EU, euroobčanství a europarlament zajistí Evropě důstojné místo ve světě, kde jsou klíčovými hráči USA, Čína, Indie, Rusko a další státy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video