Roman Prymula | foto: Michal Růžička, MAFRA

Prymula: Účinnost vakcín ke 100 procentům? Neobvyklé, na bázi senzace

  • 993
Výrobci vakcín na koronavirus se jeden po druhém předhání s úspěšností svých výrobků, která míří od 90 ke sto procentům účinnosti. Bývalého ministra zdravotnictví a epidemiologa Romana Prymulu to překvapuje. „To je velmi neobvyklé, až na bázi senzace,“ míní.

Třeba společnost Pfizer, jejíž vakcína je považovaná za jednu z nejslibnějších, nejprve na základě předběžných výsledků hovořila o účinnosti 90 procent.

Firma uvedla, že požádá americké úřady o mimořádné nasazení vakcíny v USA. Brusel následně oznámil, že pro Evropskou unii objedná 200 milionů vakcín s možností přiobjednání dalších 100 milionů. Obdobnou domluvu již komise uzavřela s šesti dalšími výrobci.

V den oznámení stoupla cena akcií Pfizeru, na čemž vydělal například její šéf Albert Bourla. Prodejem přes 60 procent svých firemních cenných papírů vydělal pět milionů dolarů.

Věříte těmto ohlašovaným úspěchům farmaceutických firem?

celkem hlasů: 8166
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 25. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

Brzy poté se nechaly slyšet ruské úřady, že jejich očkovací látka Sputnik dosahuje 92procentní účinnosti. O několik dní později další americká společnost, Moderna, oznámila, že její vakcína proti covidu-19 má účinnost 94,5 procenta. O další tři dny zveřejnil Pfizer první sadu konečných výsledků z poslední fáze testů. Podle těch je účinnost produktu 95 procent.

První účinnou vakcínu oznámily společnosti Pfizer a BioNtech: 

Prymulovy pochyby

„Z odborného hlediska je neobvyklé, že by respirační vakcína měla úspěšnost 90 až 100 procent. Tohle je až na bázi senzace. To by třeba znamenalo, že by mohla být menší proočkovanost. Nemusela by být 80 až 90 procent, stačilo by třeba 60,“ řekl Prymula v rozhovoru pro MF DNES.

Všechny látky tak vysoce přesahují limity, které pro schválení vakcíny určily příslušné orgány. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv požaduje jen padesátiprocentní účinnost. Evropská léková agentura, jejímž souhlasem se řídí i české úřady, zase již podle listu The Wall Street Journal deklarovala, že pokud bude vakcína na koronavirus bezpečná, udělá výjimku a schválí i takovou, která by měla méně než padesátiprocentní účinnost. 

Druhá vlna epidemie koronaviru v Česku

Na sto procent totiž není účinná žádná vakcína. Třeba klinická účinnost očkování proti chřipce dosahuje podle odhadů sedmdesáti až devadesáti procent u dospělých osob mladších pětašedesáti let.

„Je to vakcína nové generace, já jsem za tak vysokou účinnost rád. Spíše mě překvapuje, jak rychle se našlo tak obrovské množství dobrovolníků, aby mohly proběhnou klinické testy,“ řekl ředitel Asocice inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček.

Účinnost však nijak nesouvisí s bezpečností vakcíny. Ta je pořád klíčová a oba úřady již deklarovaly, že schválí jen takovou látku, která nebude v klinických hodnoceních vykazovat jakékoliv vážné vedlejší účinky. „Pokud dojde k centrální registraci a schválení Evropskou komisí, tak vakcína musí být bezpečná,“ řekl Dvořáček.

Účinnost vakcíny je 95 procent, upřesnil Pfizer. Zažádá o její nasazení

„To, že to probíhá rychleji, je vyváženo tím, že je do hodnocení zapojeno obrovské množství dobrovolníků,“ podotkl k debatám o rychlosti vývoje vakcíny. Ten totiž běžně trvá několik let, vakcína na koronavirus by mohla být dostupná jen něco málo přes rok po prvním výskytu viru.

Podle odhadu ministra zdravotnictví Jana Blatného dorazí vakcíny do Česka na přelomu roku. „Je možné, že první vakcíny by mohly do České republiky dokonce dorazit i před koncem roku. Já bych spíš řekl, že to bude leden, únor,“ uvedl v pátek. Česko je nakoupí přes iniciativu Evropské komise, bude to asi pět milionů dávek. Objednané vakcíny jsou dvoufázové, stačit tak budou v první vlně pro asi dva a půl milionu lidí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video