Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Král Václav IV zemřel před 600 lety. Zanechal po sobě architektonické skvosty

  7:00
Václav, vymodlený syn slavného Karla IV., byl slabým panovníkem v nešťastné době, kdy se církevní moc drolila a Evropa procházela výraznou sociální proměnou. Ačkoliv neproslul svým stylem vládnutí, Čechům po sobě zanechal architektonické skvosty, a to hlavně na Pražském hradě.

Václav IV., třetí český král z dynastie Lucemburků, se zhroutil po záchvatu mozkové mrtvice či snad epilepsie. Zanedlouho na Novém hradě u Kunratic zemřel. Bylo 16. srpna 1419. České země se ocitly na prahu husitské revoluce.

Václavovi chyběla vytrvalost a důslednost, schopnost vytvářet kompromisy a trpělivě získávat pro své záměry podporu. Posvátnost královského majestátu za jeho vlády utrpěla nenapravitelné rány, které byly ve svých důsledcích osudové.

„Patřil mezi panovníky, kteří se raději začtou do knihy, než aby předsedali zemským soudům a řešili spory. Politiky měl až po krk a radši volil útěk z reality,“ míní historik umění Jaroslav Sojka, kurátor výstavy o Václavu IV., která začíná v pátek v Císařské konírně Pražského hradu. V den, kdy od Václavovy smrti uplyne 600 let.

Přesto to byl právě král Václav IV., který svou zem obohatil o významné hrady a také dokončil či významně posunul skvostná díla započatá svým otcem – zejména na Pražském hradě. Například se výrazně pokročilo se stavbou mohutné hlavní jižní věže svatovítské katedrály, kde zdivo za Václavovy éry (1378–1419) dosáhlo až k místu, na nějž navázal renesanční ochoz postavený o více než století později.

Před věží na III. nádvoří stačí zvednou hlavu. Dělicí linka mezi gotikou a renesancí je jasně patrná. A hned vedle je k vidění impozantní chrámové okno, třetí největší na evropském kontinentě (po chrámu v Yorku a Milánu), které stavební huť Petra Parléře zaklenula taktéž v době panování třetího Lucemburka.

„Styl za Václava, milovníka umění, byl mnohem rafinovanější a odvážnější než za jeho otce Karla. Byl hravější, složitější, překvapující detaily a záměrnými nahodilostmi. Nazýváme jej krásný styl a je nedílnou součástí internacionální gotiky,“ popisuje Jaroslav Sojka.

První korunovace pod klenbou

Hravost a nápaditost lze vidět i uvnitř katedrály. V roce 1370, kdy byla v chrámu korunována Václavova první manželka Johana Bavorská, byl již v plné kráse sklenut vysoký chór. Jeho unikátní síťová žebrová klenba získala přízvisko svatovítská.

Completa est testudo chori – Dokončena byla klenba chóru, píše se modrým písmem (původně z drahocenného lapis lazuli) na mramorové desce visící na pilíři Zlaté brány pod zmiňovaným chrámovým oknem. Text líčí stavební dějiny katedrály. Aby nikdo nebyl na pochybách, který panovník měl nad stavbou patronát.

I tato nápisová deska, hi-tech své doby, bude nyní vystavena v Císařské konírně. Stejně jako vzácné monstrance, relikviáře, kříže a další liturgické předměty, ale též sochy, obrazy, objemné knihy či zdařilé kopie korunovačních klenotů.

Husitská bouře

Po Václavově smrti většinu Čech zachvátila husitská revoluce. Mistři kameníci se přesunuli jinam a stavba katedrály na celá staletí ustrnula.

Pražský hrad a jeho paláce se za 600 let od Václavova skonu neustále přestavovaly. Přesto jsou zde na syna Karla IV. dodnes patrné památky. Panovník například rozšířil Královský palác o severní křídlo, později změněné na Starou sněmovnu. Původní obytný trakt připomíná zbytek někdejší vnější malované fasády, jež se stala součástí pozdějších Jezdeckých schodů.

Výstava

V Císařské konírně Pražského hradu začne 16. srpna výstava věnovaná českému a římskému králi Václavu IV. Představí gotické umění jeho doby. Končí 3. listopadu.

I to je památka na tohoto v politice nepříliš úspěšného krále, o kterém dodnes kolují různé pověsti a fámy. Ostatně, jak je mezi Čechy oblíbený, dokládá i dvě desetiletí starý projekt Největší Čech. Václav IV. skončil až na 117. místě. Jeho otec v hlasování zvítězil.

„Zatímco Karel IV. si svůj obraz v kronikách pěstoval, Václav radši dal přednost rezidencím, lovu, pití a krásným knihám. A tak často doplácí na negativní a tendenční popis v německých kronikách,“ říká Jaroslav Sojka.

Pokud by si přesto zasloužilo zdůraznit něco z jeho vladařského působení, tak je to soustavná podpora pražské univerzity. Ostatně dodnes si možná díl králova odkazu odnáší všichni studenti Karlovy univerzity. Totiž to drobné dvojité W v horní části velké pečeti na každém oficiálním dokumentu je snad právě iniciálou Václava IV. Nejen do podoby hradů a detailů katedrály, ale i do znaku naší nejstarší univerzity se tedy promítl osud tohoto panovníka. 

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...