Václav Havel

Václav Havel | foto: Ondřej Littera, MF DNES

Václav Havel v Americe rozepsal knihu

  • 91
Zážitky ze setkání a z hovorů s desítkami významných politiků a dalších osobností. Ale především sto padesát stran rukopisu, ze kterého možná vznikne nová kniha. Právě to si ze svého dvouměsíčního pobytu v USA přivezl bývalý prezident Václav Havel.

Do Prahy přiletěl v pondělí dopoledne.

"Bude to knížka určitých reflexů, taková koláž. Řekl bych, že to je experiment," řekl Havel několik hodin před odletem domů v rozhovoru pro Český rozhlas.

"Jen nevím, jestli to nehodím do koše, až to bude hotové. Ale prozatím se těším, že snad budu mít přes léto tu a tam příležitost v tom pokračovat a dokončit to," dodal Havel.

Někdejší český prezident do USA odcestoval na pozvání knihovny Kongresu. Dostal je už před rokem, zdraví mu však dovolilo odcestovat až letos. V knihovně měl vyčleněnou vlastní místnost, denně zde strávil až deset hodin a snažil se napsat co nejvíce.

Kromě toho jej čekalo setkání s řadou amerických politiků, několikrát navštívil například bývalou ministryni zahraničí Madeleine Albrightovou. Pozvání přijal také od současného prezidenta George Bushe a jeho manželky Laury. Stihl posnídat i s Bushovým předchůdcem Billem Clintonem.

Byl o něj zájem, některá pozvání musel odmítnout
"Setkání s různými osobnostmi měl skutečně velmi mnoho. Některé musel dokonce odmítnout," řekl Havlův tajemník Jakub Hladík.

"Dva měsíce jsou krátká doba. Člověk by tu měl být rok. Já myslím, že se sem vrátím. Možná příští rok. Pozvání jsem už dostal," dodal k tomu Havel, kterého na cestě doprovázela i manželka Dagmar a jeho dva psi.

Doma v Česku čeká na Václava Havla další práce. Hladík řekl, že nyní musí především vyřídit korespondenci, která se za dva měsíce nastřádala. Už v neděli také přijde do kostela svaté Anny v Praze zahájit konferenci, na které se bude hovořit kromě jiného i o pádu komunismu.

Na polovinu června má navíc naplánovanou cestu do Berlína. "Obdrží zde od dalajlamy cenu nazvanou Světlo pravdy. Je to ocenění za jeho podporu Tibetu," konstatoval Hladík.

Na dovolenou dojde podle Hladíka až poté. "Ještě nemá přesně určeno, kdy na dovolenou odcestuje. Určitě chystá něco na Hrádečku a nějakou dobu stráví v Portugalsku, kde vlastní dům," dodal Hladík.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video