Český sochař, malíř a designér, spoluautor památníku lidických dětí Jiří Václav...

Český sochař, malíř a designér, spoluautor památníku lidických dětí Jiří Václav Hampl. | foto: ČTK

Zemřel spoluautor sousoší lidických dětí, Jiřímu Hamplovi bylo 92 let

  • 5
Ve věku 92 let zemřel spoluautor sousoší lidických dětí, sochař a akademický malíř Jiří Václav Hampl. Byl manželem sochařky Marie Uchytilové, která Pomník dětským obětem války tvořila od roku 1969.

O sobotním úmrtí umělce informoval Vavřinec Menšl, který o Hamplovi natočil dokument nazvaný Nechtěný pomník.

Hampl byl nejprve žákem sochařky Uchytilové, později manželem. Po její smrti v roce 1989 pokračoval spolu s dcerou Uchytilové Sylvií Klánovou, Annou Nešporovou a několika spolky v úsilí o odlití památníku do bronzu, dílo 82 soch v nadživotní velikosti tehdy existovalo v sádrovém provedení.

V roce 1995 bylo v Lidicích instalováno prvních 30 bronzových soch, postupně následovaly další, poslední přibyly o pět let později.

Český sochař, malíř a designér, spoluautor památníku lidických dětí Jiří Václav...
Český sochař, malíř a designér, spoluautor památníku lidických dětí Jiří Václav...

Hlavní zálibou Hampla byla podle Menšla malba. „Vytvořil mnoho obrazů umístěných na všech kontinentech a také řadu tepaných reliéfů, rozsáhlá je i jeho činnost medailérská,“ uvedl Menšl.

Po roce 2008, kdy tehdejší vedení Památníku Lidice změnilo desku u sousoší, začal soudní spor. Hamplovo jméno na nové desce nebylo, proto se začal dovolávat uznání svých autorských práv. Soudy konstatovaly, že na známém díle pracovali manželé společně a správa památníku musí doplnit Hamplovo jméno na informační desku u sousoší. Kauza skončila v roce 2018, kdy Nejvyšší soud odmítl dovolání Památníku Lidice.

Jméno sochaře Hampla na památník Lidice patří, potvrdil vrchní soud

Hampl se narodil 10. září 1929 v Praze, kde také v sobotu zemřel. Studoval u profesora Otakara Nejedlého, kde se zabýval převážně krajinomalbou, patřil také mezi žáky Emanuela Frinty a Josefa Multruse. Kromě obrazů vytvořil také řadu pamětních desek a pamětních medailí.

12. června 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video