- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
To si takhle vždycky vzpomenu, kterak jsem jednou stál u řezníka a chlap přede mnou si kupoval dva plátky pečeného bůčku. Když mu prodavačka k tomu nabídla i chleba, k smrti se vyděsil, že prý: Chcete mě zabít, vždyť chleba obsahuje nebezpečné uhlovodany!
Uroven jidla a stravovani v CR je hrozna. Verim, ze za spatne stravovaci navyky deti mohou predevsim rodice, ale ty jidelny, potazmo hospody, nejsou vubec slavne. V roce 2009 jsem se byl podivat na jedne stredni soukrome skole v New Yorku. Rada lidi by si myslela, ze tam budou jen same hamburgery, ale pravda byla takova, ze tam byl svedsky stul se salaty, testovinami, masovymi platky na prirodno.
Ja vim, ze spousta lidi si to nemuze moc dovolit, ale za kvalitu se holt plati. Ovsem myslim, ze u jidla se to z dlouhodobeho hlediska vyplati. A aby si nekdo nemyslel, take obcas nejdu dobrym prikladem co se tyce skladby jidla. Snazim se vsak, aby to bylo alespon z kvalitnich surovin.
No jo, to se jim to vyvařuje, když mají díky svozu do spalovny spoustu surovin zadarmo.
Až na to, že malešická spalovna je ve Štěrboholích a to gastronomické učiliště málem ve Strašnicích. To je skoro tak daleko, jak z tvé vesnice do okresního města.
No, řekla bych, že to funguje i naopak - děti jsou zvyklé na zdravé a dobré jídlo a polívku z kostky a kaši z prášku nechtějí. Bohužel...
No, ono to funguje jeste trosku jinak. Jedno dite: fuuuuuj, to je hnusny (aniz by ochutnalo). Dalsich x deti ve fronte: fuuuuuj, to je hnusny....
"I na ni (zeleninu) si ale děti postupně zvykají. Děláme saláty, které si docela dávají. Už to pro ně není tak odpudivé. Snad je to naučíme"
A budou to učit ty děti, nebo kuchaře? Mně totiž zeleninu znechutila právě školní jídelna...
Nemínusujte a radši se učte vařit zeleninu, aby to bylo k jídlu
Základ zdravé výživy je v co nejmenším množství vepřového a hovězího masa. To je pro žaludek a celej zažívací systém doslova poprava. Taky by se mělo hodně šetřit bílými jedy jedy (cukr, sůl). Nevěřili byste co to udělá s chutěma člověka pokud postupně z jídel pomalinku odstraňujete sůl. Najednou zjišťujete jakou maj potraviny skutečnou chuť a ta není vůbec k zahození. Dnes už skoro nesolím a cukr nepoužívám vůbec (místo toho med).
vzpomněl jsem si při čtení vašeho příspěvku na jeden text od J.A.R.
"uši mám nateklý vod kravin, těma mě krmíš místo potravin"
Ja bych rekl, ze je rozdil pripravit se na nejakou soutez nebo v praxi, kazdy den jine jidlo a k tomu hlidat veskere predpisy. Aby to bylo objektivni musely by sledovat kazdou jidelnu delsi dobu a potom teprve rozhodnout. Michelinskou hvezdu taky nedostanete za to, ze uvarite jedno exkluzivni jidlo.
No, ale kdybyste si te clanek lepe precetl, tak byste se dozvedel, ze za ukol bylo uvarit jidlo, ktere bezne pripravuji a vejit se do rozpoctu 34 Kc. Takze zase uplne mimo misu ta soutez nebyla. Jasne, ze si kazdy vybral to nej, co pro ty deti smoli. Ale kde jsou doby platku Remo, ktere cpali nam.
Boha jeho..když si vzpomenu co nám vařili. Já chci zpátky do školy ! :D
Ta nezdrava strava z domova me bavi.U nas se deti doslova hadaji o brokolici a mrkev.Hranolky mame trikrat do roka jako vyletni odmenu.uzene a parky u nas nebydli Vubec.Ano, deti mi neji lusteniny.Ja jim prisla na chut taky az v dospělosti. Jako mala jsem po nich zvracela.A salaty? Rozhodne.ale ne ten zelny ekl nebo hlavkovy polity octem a cukrem.Diky za kazdeho, kdo v jidelnsch premysli a dava na vyber ze zdravych cerstvych veci.
Zase nemuzete poprit, ze spousta lidi jede ve smazenejch jidlech a deti tuplem. Ja verim tomu, ze jim zeleni a nejede.