V Savarinu bude muzeum komunismu

  • 3
Praha - Vůbec první české Muzeum komunismu vzniká v centru Prahy. V paláci Savarin ho v pátek 28. prosince zpřístupní Američan Glenn Spicker. Za vstupné bude chtít 130 korun. Na přípravě expozice, která se snaží navodit atmosféru budování komunismu v Československu od roku 1948 do roku 1989, spolupracoval i s řadou politických vězňů.

Vystavené předměty sháněl především po starožitnictvích. "Chceme lidem připomenout, v čem vlastně žili a čemu věřili. Důsledky komunismu jsou patrné dosud a ani vědci stále nemají při hodnocení tohoto období jasno," vysvětlil svůj záměr Glenn Spicker.

Podle něho to je také důvod, proč podobné muzeum zatím v Česku nevzniklo. "Je to příliš živá a pro svědomí většiny lidí složitá věc," dodal.

Pražské Muzeum komunismu si nečiní nárok přesně zdokumentovat historii. Jako soukromý subjekt se musí snažit vydělat. Tomu přizpůsobil jeho zakladatel i podobu expozice. Ta v úvodu vtáhne návštěvníky do budovatelského úsilí lidu a jeho snů o lepší společnosti. Nechybí dílna připomínající boj úderníků s pětiletkou či lavice ve školní třídě, která poskytuje obraz o podobě ideového zpracovávání národa již od útlých let.

Reálný socialismus dokreslují nainstalované prázdné regály v obchodě nebo věrně zařízená "výslechovna" Státní bezpečnosti. Místnostmi zní nadšené písně pionýrů a svazáků, promítat se budou i filmy z doby komunismu. Proti podobě Muzea komunismu nic nenamítá ani Konfederace politických vězňů (KPV).

"Je to udělané poutavě a věcně správně," reagoval František Zahrádka, člen vedení KPV a vedoucí Muzea třetího odboje v Příbrami, které mapuje komunistické perzekuce odpůrců režimu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video