V Nuslích se pere špinavé prádlo

N u s l e - Krize na nuselské radnici, jež trvá od loňského listopadu, na světlo vynáší problémy, které dosud zůstávaly skryty za dveřmi tamního úřadu. Znesvářené strany si berou na mušku jak exstarostku Miroslavu Studenovskou a místostarostu Jana Hejmu, tak druhého zástupce starosty Václava Soukupa. Do něktedrých médií přišel například seznam trestných činů, které měl Soukup (ODS) před rokem 1989 spáchat. Naposledy se novinářům dostaly do rukou osobní formuláře Soukupa s rodným číslem či číslem bankovního konta, s nimiž podle zákona o ochraně osobních údajů nesmí nikdo manipulovat. Člověk, který dotazník zřejmě ukradl z personálního oddělení radnice, poukazuje především na nesrovnalosti v Soukupově vzdělání.

"Zákon jasně říká, že předávat osobní informace může správce svěřených dat jenom se souhlasem dotyčné osoby. Radnice by měla provést důkladnou kontrolu a zjistit, kde přišlo k úniku informací. Poškozený může navíc podat stížnost k našemu úřadu a my vše prověříme," prohlásil mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Ladislav Hejlík.

Bez poskvrny nemá zůstat ani křídlo v ODS kolem Studenovské. Ta měla podle Rudolfa Mazače, neúspěšného kandidáta v senátních volbách, na radnici zvýhodňovat svou rodinu a blízké. "Úředníkům je známé, že Studenovská na radnici zaměstnávala tři roky svého syna, který si tam také odsloužil vojenskou náhradní službu. Navíc přítel Studenovské - Jozef Niemec, s nimž žije ve společné domácnosti, - je vedoucím personálního oddělení. Hlavně Studenovská spolurozhodovala o prémiích za jeho 'dobrou' práci," tvrdí kupříkladu Mazač.

Opoziční zastupitelé z Unie pro Prahu 4 zveřejnili další kauzu - údajné machinace se sportovním areálem Brumlovka. Jan Hejma (ODS), který několikrát Studenovskou podržel, měl podle opozice firmě, kterou vlastní jeho otec a bratr, dopomoci k výhodnému pronájmu a i případnému odprodeji rozsáhlého sportoviště patřícího městské části. "Odprodejem pozemků za podmínek dohodnutých mezi Miroslavou Studenovskou a rodinou pana Hejmy v předběžné smlouvě by podle mého názoru Praha 4 a její občané přišli nejméně o třicet milionů korun," míní unionista Ondřej Turek, který své podezření vyslovil i na posledním zastupitelstvu. Hejma se proti tomu ohradil a tvrdil, že vše proběhlo naprosto korektně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video