V Hodějicích netekla týdny voda

Hodějice - Ten, kdo úmyslně pustil z hydrantu vodu, nebo ji kradl, má na svědomí, že řadě obyvatelům Hodějic nedaleko Slavkova u Brna netekla doma několik týdnů voda. K tomuto zjištění se dobrali zástupci obcí Hodějice a Heršpice, pracovníci referátu životního prostředí vyškovského okresního úřadu a vyškovské společnosti Vodovody a kanalizace při vyšetřování příčin přímo na místě.

"Vodárenští pracovníci namátkovou kontrolou zjistili, že v Heršpicích, odkud je voda vedena i do Hodějic, byl ve třech dnech abnormálně vysoký odběr vody. Je pravděpodobné, že vodu někdo úmyslně vypustil a tlak v potrubí se už neobnovil," uvedla Petra Jakešová z kanceláře přednosty vyškovského okresního úřadu.

Podle ředitele společnosti Vodovody a kanalizace ve Vyškově Vladimíra Kramáře se jednoznačně prokázalo, že v Heršpicích někdo úmyslně odebral velké množství vody. "V místě, kde je běžná spotřeba jedenáct kubíků, bylo denně odebráno sto deset kubíků vody. Spotřeba se pak bez jakéhokoliv zásahu zase vrátila zpět do původního stavu," vysvětlil Kramář.
 
Pachatele se však zřejmě nepodaří dopadnout. "Nebudeme žádat šetření policie. Nemělo by to význam, protože se nedá v tomto nic zjistit," míní Kramář.

Kromě nadměrného odběru zavinila přerušení zásobování Hodějic vodou ještě porucha na vodovodu u vodojemu v lese. Obec totiž vodovod provozuje bez řádného provozovatele s koncesí, což by měla do konce roku napravit. "Obec nemůže na všechny věci stačit, už dříve jsem upozorňoval, že by měli vodovod předat do správy specializovaného subjektu," dodal Kramář.

Podle hodějického starosty Stanislava Kyselky bude muset vedení obce kvůli stížnostem některých místních lidí přistoupit k nepopulárním opatřením jako je například zdražení vody. "Musíme v obci nainstalovat hydranty jako náhradní zdroje, máme vypracovat vyhlášku omezení odběru vody při jejím nedostatku. To bude stát obec peníze a promítne se to zřejmě i do ceny vody," řekl starosta.

Řešením problémů s pitnou vodou v Hodějicích by bylo také propojení vodovodu na větev vodovodu ve Slavkově. Tuto možnost hodějičtí zastupitelé už v minulosti zamítli. "Pokusíme se však znovu tuto otázku otevřít," řekl starosta.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video