Rozhodně nešířím atmosféru strachu, říká premiér Paroubek.

Rozhodně nešířím atmosféru strachu, říká premiér Paroubek. | foto: Dalibor Puchta, iDNES.cz

V ČSSD je dusno, straníci se bojí Paroubka

  • 338
I když má premiér Paroubek v ČSSD téměř neomezenou moc, kritizují ho teď i někteří straničtí kolegové. Nelíbí se jim, že nechal z kandidátky v Libereckém kraji vyhodit Oldřicha Němce. Ten si dovolil říci, že Michal Kraus o cestě do Ghany vyprávěl "od samého počátku pohádky".

Za bleskový vyhazov Němce kritizuje Paroubka i bývalý premiér Miloš Zeman, s nímž si jinak Paroubek jinak velmi rozumí.

"Vyhazovat se má za činy, ne za slova," řekl MF DNES Zeman s tím, že mnohem spíše by měl kandidátku opustit právě Kraus, a to bez ohledu na jeho kakaovou aféru. Tak se ostatně později stalo, Kraus večer oznámil rezignaci a složení poslaneckého mandátu. - více zde

Vyhazov Němce z kandidátky, na němž nic nezměnila ani pondělní půlhodinová schůzka poslance s Paroubkem na Úřadu vlády, kritizuje i matador mezi poslanci ČSSD Zdeněk Jičínský. "Přiměřené to není," řekl k jeho vyškrtnutí z kandidátky.

"Já jsem docela zaskočen tím, co se stalo," řekl k tomu, jak Paroubek o víkendu s přispěním předsednictva ČSSD vyřadil Němce, také poslanec Radim Turek ze severní Moravy.

"Česká politika se musí postupně očistit od různých vyžírků a příživníků. V české politice se zatím nenosí to, že politik, který nedokáže něco věrohodně vysvětlit, končí," řekl Turek, dával si však pečlivě pozor na to, aby neřekl jméno Kraus.

Jeden z poslanců ČSSD, který si nepřál být jmenován, aby nedopadl jako Němec, MF DNES řekl: "Ve straně je teď strach z Paroubka. Každý má rodinu, a kdo je na volitelném místě kandidátky, bojí se vyhazovu. Kdo je na nevolitelném, spoléhá na to, že volby vyhrajeme a najde se pro něj nějaké jiné místo."


Premiér Paroubek odmítá, že by ve straně vyvolal atmosféru strachu. "V každé normální straně se o některých věcech před volbami nemluví. Jestli si někdo myslí, že když je na nevolitelném místě, že se mu může rozvázat jazyk, tak nějaká reakce přijít musela," prohlásil Paroubek. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video