V Česku našel domov rekordní počet cizinců

  • 77
V České republice loni nebývale přibylo cizinců s trvalým povolením k pobytu. Žije jich tu 102 tisíc, tedy o pětinu víc než v roce 2003. Nejvíc je Vietnamců, následují Slováci a Ukrajinci. Cizinců bude žít v Česku stále víc, upozornilo ministerstvo vnitra.

Ministerstvo vnitra zdůvodnilo nárůst počtu cizinců s trvalým pobytem tím, že dobíhají desetileté lhůty na udělení občanství pro uchazeče, kteří do Česka přišli po revoluci v roce 1989.

Na konci loňského roku mohlo v Česku legálně žít přes 250 tisíc cizinců, z toho jich bylo 99 tisíc s trvalým pobytem. Letos v dubnu to bylo už 102 tisíc.

Podle Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OECD) se stala Česká republika v letech 1992 až 2002 zemí s největším přírůstkem cizinců.

Ačkoli loni přibylo o osmnáct tisíc lidí, kteří získali trvalý pobyt, povolení k dlouhodobému pobytu bylo vydáno méně, informoval ředitel odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Tomáš Haišman.

Klesá prý také počet žadatelů o azyl a nelegálních imigrantů. Ministr vnitra František Bublan to vysvětluje mimo jiné vstupem Česka do EU.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video