V bývalém kině se bude tančit

Ž i ž k o v - Bývalé kino Ponec v Praze 3 se po mnoha letech chátrání dočkalo oprav. Objekt před několika lety získalo od žižkovské radnice do pronájmu za symbolické nájemné občanské sdružení Tanec Praha, které v něm chce provozovat taneční divadlo. První sezónu s pravidelným programem hodlá zahájit letos v září. Záměr vytvořit v budově v Husitské ulici taneční scénu provázely finanční problémy. "Přestavba měla stát asi šest milionů korun, po provedených sondách se ukázalo, že částka bude vyšší," uvedl starosta Milan Český.

Celkové náklady se vyšplhaly až na 15 milionů, dodal starosta. Sdružení podle něj získalo pět milionů, zbytek však chyběl.

Radnice loni neúspěšně žádala o dotaci magistrát, nyní uspěla u poslanců. Ti podle Českého uvolnili letos na opravu ze státního rozpočtu deset milionů korun. "Myslím, že to přispěje k dalšímu rozšíření kulturní nabídky v městské části," soudí starosta.

V budově byla do roku 1910 továrna, poté do 60. let kino a posléze sklad filmového podniku. Ve výběrovém řízení na využití objektu soutěžili před třemi lety tanečníci s rockery. Radnice tehdy dala před rockovým klubem přednost divadlu zaměřenému na moderní tanec.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video