V boji o zlato zatím vítězí odpůrci těžby

P r a h a - Odpůrci průzkumu a těžby zlata zatím na celé čáře vítězí nad těžebními společnostmi: v současnosti není v republice jediné místo, kde by se zkoumala případná těžba. Ani vyhlídky do budoucna nejsou pro těžaře nejlepší. Ministr životního prostředí Miloš Kužvart, jehož úřad má v povolování průzkumu rozhodující slovo, se netají s tím, že je pro něj nepřijatelná nejen těžba, ale i průzkum zlatých ložisek.
"Kauza zlato už není intenzivním problémem, chýlí se ke konci, i když úplně uzavřena zatím není," říká spokojeně Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha, které už několik let usiluje o zastavení veškerých geologických prací v ložiscích cenného kovu. Za velký úspěch považuje například to, že úřady před časem s konečnou platností zamítly žádost o průzkum zlata v Mokrsku ve středních Čechách.
Ministr Kužvart však kroutí hlavou. "Zlato je stále otevřený problém," tvrdí.
O dvou nejsledovanějších lokalitách - Kašperských Horách na Šumavě a Rožmitálu pod Třemšínem ve středních Čechách - úředníci ještě definitivně nerozhodli, a teoreticky je tedy možné, že se zde průzkum zlata přece jen rozběhne. Na ministerstvu životního prostředí leží dalších dvacet žádostí o povolení průzkumu, o nichž rozhodnou územní odbory ministerstva.
"Pochybuju ale o tom, že průzkum povolí," soudí ředitel ministerského odboru geologie Zdeněk Venera. Dodal, že z minulých let, kdy o průzkum zlata ještě rozhodovalo ministerstvo hospodářství, jsou platná pouze tři povolení k průzkumu zlata v oblasti Sedlčan ve středních Čechách. Firma, která povolení získala, však v terénu nikdy žádné práce nezačala.
Nejdále pokročil průzkum u Kašperských Hor na Šumavě, ale i zde se už zhruba před dvěma roky kvůli sporům s tamní radnicí veškeré práce zastavily. A úřad ministra Kužvarta těžební společnosti TVX Bohemia důlní v prosinci dokonce povolení k průzkumu odebral. Firma se však odvolala.
TVX se cítí postupem úředníků poškozena. Tvrdí: Ministerstvo hospodářství v roce 1994 vyhlásilo výběrové řízení na průzkumy zlatých ložisek, aby se přesně dozvědělo, jaké jsou zásoby. Pak bylo zrušeno a dnes nám státní úředníci házejí klacky pod nohy, abychom průzkum nemohli dokončit.
"Povolit průzkumy zlata byla chyba," říká Kužvart. Ředitel TVX František Hájek na to odpovídá: "Tak ať ministerstvo jednoznačně řekne, že stát změnil názor, že o průzkum zlata už nemá zájem, zaplatí nám naše výdaje a my odejdeme. Druhá možnost je, že nám umožní průzkum dokončit." Hájek sice uznává, že odpůrci zlata v současnosti vítězí, ale i tak se domnívá, že se zlato u Kašperských Hor bude jednou těžit. "Jsem o tom přesvědčen," tvrdí Hájek. "Když to nebudeme my, bude to někdo jiný." Pod Kašperskými Horami leží přibližně sto tun zlata.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video