Už je zase možné snad vše, a právě to je ta chyba!

- Na výstavě nazvané 1989 očima fotografů, kterou do konce srpna instalovaly na Staroměstské radnici v Praze pořádající nadace Czech Photo a Hlavní město Praha, je pověšeno i sedmnáct záběrů, které v devětaosmdesátém roce na pražských demonstracích exponoval Daniel Šperl, v té době člen pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti. Vidíme to zřetelně: záběry autor zhotovil zpoza policejních zad anebo naopak nasnímal s plným vědomým surových "příslušníků".

Vůbec nám nepřísluší soudit Šperla za to, do jakých služeb se tehdy vložil; byl mladičký a tyto záležitosti si dnes musí srovnat především každý sám v sobě. Ale umístit dokumenty komunistického policajta jakoby nic na přehlídku, která se vydává za důstojnou vzpomínku na tehdejší převratné události - to je čirá nehoráznost!

Záštita prezidenta republiky Václava Havla a úvodní slovo k výstavě napsané biskupem Václav Malý jsou tu zneužity pro bezskrupulózní jednání kurátorů Daniely Mrázkové a Vladimíra Remeše. Šperl se ovšem za celých těch deset let zřejmě nepoučil, když své fotografie nakonec dovolil prezentovat jako svědectví o zvěrstvech. A protřelá kurátorka Mrázková, tvrdící, že důležitější než okolnosti vzniku je obsah samotných prací, hraje ďábelskou hru s umrtvením citu pro zásady i pro nuance v postojích. Právě takovýhle způsob chování je jednou z příčin onoho morálního srabu, oné okoralosti, která českou společnost sužuje.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video