Originál Pittsburské dohody, uchovávané v John Heinz History Center v Pittsburghu. Celou stránku dohody zobrazíte kliknutím.

Originál Pittsburské dohody, uchovávané v John Heinz History Center v Pittsburghu. Celou stránku dohody zobrazíte kliknutím. | foto: John Heinz History Center , pro iDNES.cz

USA půjčí Senátu Pittsburskou dohodu o vzniku Československa

  • 18
Budování Československa v letech 1914 až 1919 je tématem výstavy, kterou pod názvem Na cestě k samostatnosti představuje Senátu. V pondělí ji ozdobí hlavní trumf - Pittsburská dohoda. Dokument z 30. května 1918 položil základ ke vzniku samostatné republiky.

Kurátor výstavy Luboš Velek expozici chápe jako jakousi retrospektivu, hold první republice a osobnostem, které stály u jejího zrodu.

Pořadatelé se přitom nevymezují proti Rakousko-Uhersku. Poukazují na to, že monarchie během 19. století umožnila vznik sebevědomého národa s vlastní elitou, vyspělým hospodářstvím a kulturou.

Senát plný listin: Mým národům, Pittsburgh, mobilizace 1938 i Mnichov
Návštěvníci uvidí také například manifest Mým národům, kterým císař František Josef I. vyhlásil válku, masarykovskou bílou čapku s trikolorou nebo uniformy československých legionářů z první světové války. Z Kolovratského paláce pořadatelé přinesli kopii mnichovské smlouvy.

Křištálová lupa Souběžně s výstavou o budování státu začala v prostorách historických chodeb Valdštejnského paláce expozice věnovaná výročím přelomových osmičkových roků v československých dějinách. Nese název Léta naděje a zmaru. Tam lidé uvidí třeba mobilizační vyhlášku z 23. září 1938 a či podobizny tehdejších aktérů.

Obě výstavy jsou součástí společného projektu Senátu, Národního muzea a Vojenského historického ústavu. Mají být přístupné až do 23. listopadu, expozice o osmičkových letech ale jen o víkendech.

. PITTSBURSKÁ DOHODA

Pittsburskou dohodu podepsali 30. května 1918 v Pittsburghu zástupci českých a slovenských krajanských organizací a pozdější prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Schválili v ní spojení obou národů v jednom státě. Dokument pomohl Masarykovi dokazovat, že i Slováci jsou proti setrvání v rakousko-uherském císařství a přejí si vznik společného státu s Čechy. O listinu, která byla v létě na "turné" po Slovensku, se stará John Heinz History Center v Pittsburghu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video