Uprchlíků z Ruska rychle přibývá

  • 1
Počet nelegálních uprchlíků z Ruska, kteří se dostali na české území, rychle narůstá. Do června jich zadrželi policisté na hranici téměř tři tisíce, tedy stejně jako za celý loňský rok. A v loňském roce jich přišlo dokonce devětkrát více než v roce předchozím.

Potvrzuje to zatím neveřejná Zpráva o migraci za rok 2003, kterou v noci na čtvrtek schválila vláda.

Většinu "ruských" běženců tvoří Čečenci (jejich země není mezinárodně uznaná). "Čečenci vidí, že v Rusku je nečeká dobrá budoucnost. Většina nás však bere jako tranzitní zemi," řekla Marcela Skalková z úřadu komisaře OSN pro uprchlíky.

Mnozí Čečenci předtím žádali o azyl neúspěšně v Polsku. "Většina nelegálních uprchlíků z Ruska se k nám dostane přes zelenou hranici, " sdělila Taťána Muselová, mluvčí cizinecké a pohraniční policie.

"Po zadržení v Česku jsou buďto vyhoštěni, nebo putují do záchytných zařízení ministerstva vnitra, pokud požádají o azyl. Ten dostane jen zlomek z nich," řekl Zdeněk Sýkora z odboru azylové politiky ministerstva vnitra.

Ze záchytných táborů se však dost často snaží žadatelé o azyl utéci a pokračovat na Západ. Uprchlíky z Ruska bedlivě sleduje i Bezpečnostní informační služba. "Na migraci se často nabaluje organizovaný zločin, hlavně převaděčství. Zatím se však zdá, že v té poslední vlně si cestu na západ Čečenci organizovali sami bez převaděčů," řekl mluvčí BIS Jan Šubert.

Celkově běženců, kteří překonali hranice České republiky, ubylo loni o tisícovku na 13 tisíc lidí. Před nástupem Rusů žebříček národů vedli Číňané.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video