Unie svobody je ochotna jít do vlády

- Unie svobody je připravena jednat s ODS o možnosti vytvoření koaliční vlády, pokud ODS s touto nabídkou přijde. V sobotu to uvedl předseda Unie svobody Jan Ruml během Republikového výboru US. Reagoval tak na výsledky červencového průzkumu agentury STEM, podle nichž se volební preference KSČM zvýšily natolik, že předstihla sociální demokraty.

"Pokud by od ODS přišla nabídka na vytvoření koaliční vlády, sedli bychom si za stůl a jednali bychom o jejím programu, jejích výhledech a personálním složení. ODS však s žádným návrhem nepřišla. Já sám jsem několik takových jednání již bezúspěšně inicioval, avšak gravitační síla opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD je tak velká, že k jednáním není prostor," uvedl Ruml. Podle něj voliči neustále dávají politickým stranám na vědomí, že byly špatně interpretovány výsledky voleb.

Voliči dali hlasy stranám pravice a středu proto, že chtěli dokončit transformaci, kterou započala pravice. Podle Rumla na to stále upozorňují výsledky průzkumů veřejného mínění. "Ukazuje se však, že ze strany ODS tady ta vůle není, protože ODS chce absolutní moc a tu v koalici nemůže získat," dodal. Vzrůstající volební preference KSČM považuje unie za zvlášť alarmující výsledek fungování sociálnědemokratické vlády, která by proto podle Rumla měla odstoupit.

"Republikový výbor považuje výsledky ročního působení menšinové vlády za nebezpečné pro budoucnost celé země. O návrhu na odstoupení celé vlády chceme jednat s ostatními pravostředovými stranami při podzimním projednávání státního rozpočtu," řekl předseda strany Jan Ruml po dvoudenním jednání Republikového výboru unie v Chotěšově u Plzně.

Podle červencového průzkumu společnosti STEM by KSČM dnes volilo 17,8 procenta občanů. Na prvním místě zůstává ODS s 23,4 procenta hlasů, vládní sociální demokraté klesli oproti dřívějším výsledkům na třetí místo s výsledkem 16,8 procenta. Preference Unie svobody dosáhly 12,7 procenta hlasů, lidovci ve srovnání s červnovými výsledky, kdy dosáhli 12 procent preferencí, oslabili na 10,4 procenta.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video