Na anesteziologicko-resuscitačním oddělení prostějovské nemocnice v pátek zemřel muž na prasečí chřipku. (Ilustrační snímek)

Na anesteziologicko-resuscitačním oddělení prostějovské nemocnice v pátek zemřel muž na prasečí chřipku. (Ilustrační snímek) | foto: FN Královské Vinohrady

Kvůli prasečí chřipce musela žena v Prostějově porodit o měsíc dřív

  • 0
Na nákazu prasečí chřipkou zemřel v pátek večer v prostějovské nemocnici pětapadesátiletý muž. S virovým zápalem plic, který je nejtěžší formou chřipky, leží ve stejném zařízení i jednatřicetiletá žena, u které lékaři kvůli vysokému stupni těhotenství provedli císařský řez. Dítě je v pořádku, žena je vážném stavu.

Muže se zdravotními problémy hospitalizovali v prostějovské nemocnici tento týden.

"Pětapadesátiletý muž trpěl virovým zápalem plic. Přestože mu byla nasazena léčba v podobě antivirotik a umělé plicní ventilace, v pátek v podvečer na anesteziologicko-resuscitačním oddělení zemřel," uvedla mluvčí prostějovské nemocnice Hana Szotkowská.

Epidemie chřipky

V současnosti leží v prostějovské nemocnici s prasečí chřipkou i jednatřicetiletá žena, kterou lékaři přijali ve 34. týdnu těhotenství.

"Kvůli vážnému zdravotnímu stavu jí lékaři ještě dnes museli provést císařský řez. Dítě je v pořádku, lékaři u něj virus prasečí chřipky nezjistili," informovala mluvčí.

Stejně jako muž trpí i tato žena virovým zápalem plic, který je nejzávažnějším typem chřipky a na rozdíl od bakteriálního se velmi špatně léčí, protože na něj nezabírají antibiotika.

"Pacientka je napojena na dýchací přístroj, má veškerou potřebnou péči a je pod intenzivní kontrolou. Její stav je vážný," doplnila Szotkowská.

Prostějovská nemocnice v sobotu ráno vyhlásila dočasný zákaz návštěv, který platí pro všechna oddělení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video