ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Tanky z války opraví Češi. Ukrajina nás požádala jako první, řekla Černochová

  • 317
Ministerstvo obrany ČR umožní servis poničené ukrajinské obrněné techniky. Pomoc se zprostředkováním zajistí agentura AMOS. Podniky obranného průmyslu budou opravovat tanky nejen v Česku, ale i na Slovensku. V úterý to uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

„Česká republika byla první partnerskou zemí, kterou ukrajinská strana oficiálně oslovila s požadavkem na vzájemnou spolupráci českých a ukrajinských firem při opravách pozemní techniky, kterou je nutné zprovoznit, či která byla poničena v bojích,“ řekla ministryně.

Podle ní jde o další příklad pomoci Česka Ukrajině proti agresi Ruské federace. Česko již dříve poslalo na Ukrajinu zbrojní materiál za více než miliardu korun. Z bezpečnostních důvodů přesný obsah pomoci úřad nekonkretizuje, podle některých informací byla jeho součástí i těžká bojová technika.

Tanky T-72 poslané Ukrajině jsou posledním mohykánem studené války

Mezi první konkrétní technikou, které se dostane české pomoci, jsou tanky T-64. Na starost je budou mít společnosti skupiny Czechoslovak Group. Není vyloučeno, že se působnost oprav nerozšíří i na kolové obrněnce typových rodin BTR a BRDM, zapojit se do nich budou moci i další české firmy.

BTR je sovětské čtyřnápravové obojživelné obrněné vozidlo, BRDM je dvounápravový obrněný transportér. Vyráběly se v různých verzích. Ve výzbroji je vedle Ruska a Ukrajiny mají další země, které byly napojeny na tehdejší Sovětský svaz.

Obchodní ředitel divize Land Systems holdingu CSG Richard Kuběna ocenil úsilí ministerstva obrany. Administrativa a koordinace spojená s projektem je podle něj velmi náročná.

Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany uvedla, že drobné poruchy či bojová poškození opraví vlastními silami ukrajinská armáda a ukrajinský obranný průmysl. „Česká pomoc spočívá ve využití kapacit českých společností obranného průmyslu na rozsáhlejší práce včetně generálních oprav a zprovoznění dlouhodobě skladované techniky,“ dodala.

Česká strana poskytuje Ukrajině zbraně i další vojenský materiál. Celková hodnota darovaného materiálu Ukrajině představovala k 6. dubnu 1,1 miliardy korun. Mezi dodávkami byly ruční zbraně i rakety, přesné složení zásilek ale obrana nespecifikuje. Podle médií Česko na Ukrajinu poslalo samohybné houfnice Dana a salvové raketomety RM-70 Grad, tanky sovětské výroby T-72 nebo

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video