Praha - hostivařská přehrada

Praha - hostivařská přehrada | foto: Jiří Koťátko, MF DNES

U hostivařské nádrže ležela otevřená nádoba se rtutí

  • 6
Policie prošetřovala nález nádoby s půllitrem rtuti asi metr od břehu hostivařské nádrže v Praze. Neznámý pachatel ji tam odhodil někdy mezi 19. až 26. dubnem. Podle znalců takzvaná "kovová rtuť" neohrozila životní prostředí a policie případ pravděpodobně odloží.

Na břehu nádrže v neděli zasahovala chemická služba hasičů, kteří nádobu se rtutí zajistili a odebrali i zeminu v její těsné blízkosti.

Vzhledem k tomu, že vodní plocha je využívána také pro koupání a jako chovný rybník, vyšetřovala policie případ nejprve jako obecné ohrožení.

"Vyšetřováním bylo zjištěno, že se jedná o takzvanou kovovou rtuť, která by se ve vodě nerozpustila a životní prostředí by neohrozila. Nebezpečí by hrozilo pouze při dlouhodobém otevřeném kontaktu, kdy by mohlo dojít k intoxikaci vlivem inhalací par," uvedl mluvčí pražské policie Ján Mikulovský. Proto pravděpodobně policie případ odloží.

Kovová rtuť je využívána například k výrobě zubních plomb či rtuťových mastí. Cena této látky je přibližně padesát korun za kilogram.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video