Tvrdík: Odejdu, až vyřeším kancelář

  • 49
Ani ve středu nesložil exministr obrany Tvrdík svůj poslanecký mandát, ačkoliv to při své demisi slíbil. Zatímco v úterý nebyl ochoten nic vysvětlovat, o den později byl sdílnější. Důvodem prý je, že se nedokázal dohodnout se svým nástupcem Zdeňkem Jičínským, kde bude poslanecká kancelář.

Zdánlivá malichernost je důležitá pro okresní buňku ČSSD, která sídlí v Třebíči. Tvrdík si zřídil kancelář v budově stranické organizace a čerpá na ni od sněmovny 12 tisíc korun měsíčně. Peníze jdou do stranické pokladny. Jičínský však chce kancelář jinde.

Tvrdík si ze sněmovních peněz platí i svého poslaneckého asistenta, kterým je předseda místního okresního výboru ČSSD Zdeněk Studenka. Jde o 23 a půl tisíce korun. Ani jeho Jičínský nechce.

"Pan Jičínský nechce tu moji kancelář, která je v Třebíči, ale chce si ji zřídit v Pelhřimově. Nechce z toho ustoupit. Na můj poslanecký mandát je ale navázán plat mého asistenta a není tam žádná výpovědní lhůta. Nemohu to jen tak ze dne na den zrušit," řekl pro MF DNES Tvrdík.

Na otázku, zda je jeho regionální kancelář jediným důvodem, pro který váhá se složením mandátu, Tvrdík odpověděl: "No... je to téměř jediný důvod." Odmítl to však jakkoliv vysvětlit.

Mezi poslanci ČSSD se mluví o tom, že Tvrdík přemýšlí, že by zůstal alespoň poslancem. Jeho kolegové ho k tomu přemlouvají. "Ten tlak na to, abych zůstal, je sice velký, ale asi to nebude mít pro mě význam," řekl bývalý ministr.

Tvrdík ohlásil odchod z politiky už koncem května, když opouštěl své ministerské křeslo. I jeho demise přitom působila velmi zmateně. Tvrdík totiž nejdříve složil funkci kvůli škrtům ve svém resortu, následující den oznámil, že ve vládě zůstává, a za několik hodin funkci složil znovu. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video