Patrně ještě horší variantou než žádná vláda jeví se vláda Paroubkova.

Patrně ještě horší variantou než žádná vláda jeví se vláda Paroubkova. | foto: David Neff, MF DNES

Trpká předpověď pro pana Paroubka (a nejen pro něj)

  • 23
Už mi zase volal bratranec a ptal se, jak to dopadne. Tedy netázal se globálně - nešlo mu ani o klimatické změny, ani o třetí sérii SuperStar. Bratranec, ač inteligentní, se pouze mylně domnívá, že jako novinář teď umím předpovědět další vývoj v české politice.

Rodinní příslušníci vůbec naléhají často na žurnalisty, aby jim sdělili zaručené zákulisní zprávy, které nebyly zveřejněny. A obvykle je neuspokojí fádní, avšak pravdivá reakce – nevím víc, než co je v novinách.

Na dnešní českou politiku přitom platí strohá odpověď asi ještě více než v jiných případech. Predikovat, jací ministři budou tvořit nový kabinet, blíží se svou spolehlivostí výsledkům věštby ze zvířecích vnitřností.

Přesto jednu předpověď formulovat lze. I když vlastně nejde o odhad, spíše popis trpké reality skryté v přívalu detailních rozborů, kdo s kým a proti komu.

Stalo se oblíbenou figurou pár týdnů po volbách vykládat, že se vcelku nic neděje, když nemáme akceschopnou vládu, že to ukazuje, jak je naše země v pohodě. Do jisté míry to byla pravda, jenže tato míra už byla dávno překročena.

Nynější bezvládí, nebo chcete-li "malovládí", začíná ohrožovat zemi. Uprostřed politického zmaru se vynořuje vážný problém dopadající na občany. Problém, který může plně řešit pouze akceschopný kabinet podporovaný přesvědčivou většinou ve Sněmovně.

Problém rozpočtového schodku, který hrozí vyvolat bouře maďarského stylu, nebo dokonce větší ekonomickou mizerii. Z pasti zadlužení nás nedostane slabá vláda, žádný premiér v demisi nebude schopen učinit rozumné, avšak málo populární kroky zarazit zákonem některé státní dárečky, škrtat v oblasti penzí či sociálních dávek.

Nepomohou ani tolik vzývané a uctívané předčasné volby. Z důvodů rozložení sil a české ústavy se nebudou konat dříve než snad někdy příští léto. A minimálně tak dlouho (leda by ovládla mysl českých politiků zázračná vstřícnost a odvaha) nebude nikdo s rozpočtem, tudíž reálnou hrozbou, nic zásadního činit.

Patrně ještě horší variantou než žádná vláda jeví se v tomto směru vláda Paroubkova podporovaná komunisty. Můžeme si o Mirku Topolánkovi ze Vsetína a Vlastovi Tlustém ze Slaného myslet cokoli, ale nelze jim upřít snahu alespoň něco s rozpočtem dělat.

Ale co by činil Jiří Paroubek? Dokázal by předstoupit jako premiér před Sněmovnu a říci: Musíme si utáhnout opasky a bude to bolet? A ještě doznat, že dluhy rostly za vlád ČSSD?

Představit si, jak Paroubek riskuje konec vládní dohody s komunisty kvůli škrtům v rozpočtu – to už chce hodně halucinogenní prášky na spaní... Až mi tedy zase bude volat bratranec, tuším, co mu řeknu. Nevím, jak přesně to dopadne, ale vypadá to blbě.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video