Pardubičtí hasiči pomáhají na jihu Moravy, kde zasáhlo tornádo. (25. června 2021) | foto: Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje

Až 300 rodin z poničených obcí může přijít o peníze ze sbírek, kvůli exekuci

  • 1208
Až 300 rodin z tornádem zasažených obcí může přijít o finanční pomoc z veřejných sbírek. Jsou totiž v exekuci. Česká asociace povinných jim nyní nabízí bezplatnou právní pomoc. Na problém upozornil server iRozhlas.cz.

V rozhovoru pro Radiožurnál prezidentka asociace Denisa Rohanová uvedla, že se tento problém týká skoro 450 lidí, tedy zhruba 300 rodin. 

„Mohou přijít o veškeré peníze z pojištění, které se netýkaly nemovitosti jako takové. Mohou přijít o peníze z pojištění domácnosti, z pojištění vozidla. Mohou přijít o finanční dar a bohužel i o materiální pomoc ve chvíli, kdy se stane jejich majetkem,“ uvedla Rohanová.

Jinými slovy to znamená, že v momentě, kdy rodina finanční pomoc obdrží, podléhá exekuci.

Lidé v exekuci, kterým tornádo mnohdy vzalo i střechu nad hlavou, přitom o této problematice vůbec nevěděli. Asociace si nyní klade za cíl jednat o jejich osudu se starosty postižených obcí a apelovat na exekutorskou komorou, aby schvalovala žádosti o odklad exekuce. Pokud by k tomu nepřistoupili sami exekutoři, chce asociace vyzvat ministerstvo spravedlnosti, aby odklady schvalovaly soudy.

Asociace nabízí také místním bezplatnou právní pomoc. „Budeme lidem pomáhat v tom, pokud přišli o dokumenty, tak abychom jim veškerou dokumentaci k exekucím získali,“ řekla v rozhovoru prezidentka asociace.

Hasiči na jihu Moravy začínají demolovat domy dřív, uvolnili techniku

Po tornádu, které se minulý týden ve čtvrtek prohnalo Břeclavskem a Hodonínskem, je k částečnému nebo úplnému zbourání určeno 180 domů. Poškozeno je přes  1200 budov. Neštěstí vyvolalo nebývalou vlnu solidarity, ve sbírkách se zatím vybrala miliarda korun, zhruba čtvrtina z toho na účtu Diecézní charity Brno.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video