ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

V obýváku i kanceláři jen 18 stupňů. Vláda připravuje plán při nedostatku plynu

  • 280
Ministerstvo průmyslu a obchodu návrhem své nové vyhláškou reaguje na případný nedostatek paliva v teplárnách, který může nastat v souvislosti s dlouhotrvajícím rusko-ukrajinským konfliktem. V českých bytech a kancelářích se bude topit méně, návrh vyhlášky se tím snaží předejít stavu nouze.

Na novou vyhlášku upozornily Hospodářské noviny. „V případě vyhlášení předcházení stavu nouze v teplárenství bude na základě této navrhované změny možné teplotu, která je nyní stanovena v průměru na 20 stupňů Celsia, mírně snížit,“ uvedl k vyhlášce mluvčí ministerstva David Hluštík.

Ministerstvo průmyslu a obchodu návrhem vyhlášky reaguje na možný nedostatek paliva v teplárnách, cílem je specifickými pravidly pro vytápění a dodávku teplé vody předcházet stavu nouze v oblasti teplárenství, případně nouzový stav mírnit.

Lidé se vrací k vytápění dřevem a uhlím. Obojího je málo a ceny rostou

„Navrhovaná vyhláška si klade za cíl snížení spotřeby zemního plynu a dalších fosilních paliv v budovách při omezení nebo úplném ukončení dodávky zemního plynu do ČR, a tedy vede k úsporám energie včetně úspor na zemním plynu, a to při zachování minimálních požadavků na tepelnou pohodu a dodávku teplé vody,“ uvádí důvodová zpráva návrhu.

Oproti současnému stavu návrh vyhlášky obsahuje změny například v tom, že nelze zahájit topnou sezonu mimo topné období, a to ani po dohodě dvou třetin konečných uživatelů budovy. Zároveň zavádí průměrné teploty vnitřního vzduchu v ostatních prostorách, které jsou oproti současné úpravě sníženy.

Podrobná tabulka, která je součástí návrhu vyhlášky ministerstva průmyslu a obchodu, stanovuje, na kolik by případně byly centrálně vytápěné místnosti vytápěny.

Například v obývacích místnostech (tedy např. v obývácích, dětských pokojích, ložnicích a pracovnách) by se průměrná teplota snížila na 18 stupňů. stejně tak i v kuchyních. Průměrná teplota 18 stupňů by se zároveň vztahovala také na kanceláře a zasedací místnosti v administrativních budovách. U koupelny by průměrné vytápění kleslo na 19 stupňů, v předsíních na 10 a na centrálně vytápěných schodištích na 10 stupňů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video