Diskuze

To jsme měli čekat

Svět se zajíkl. Masivní teroristický útok na Spojené státy vyvolal paniku a zděšení. Ovšem, můžeme se zcela chladně zeptat: Proč jsme se tak ulekli? Už dávno měli jsme s tím přece počítat. Teroristé jsou obecně stále drzejší, otevřenější a bezohlednější. A dostávají také neustále větší právo chovat se tak, jak se chovají. Organizace a země, které násilné útoky proti bezbranným civilním cílům veřejně či skrytě vyznávají, jsou více a více legitimizovány. Všichni ti, kdo se hlásí k lidským právům, ba si je vytýkají do ústav a zákonů, jednají s těmi, jimž jsou směšná.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Iljič

12. 9. 2001 20:08
Nejsme vítěznou civilizací!
Jsme součástí jen jedné z civilizací na této planetě. Až doposud jsme si mohli naivně představovat, že naše kultura, hodnoty, náboženství a mmj i demokracii můžeme libovolně a za použití jakýchkoli prostředků beztrestně exportovat do zemí, které historicky a kulturně vyznávají hodnoty jiné. Ano jejich hodnoty se nám nelíbí, ale máme právo jim ty naše vnucovat? Má cenu pokračovat v oné po II. světové válce američany započaté nekonečné válce za konečný mír jako doposud všemi hodícími se prostředky? Máme právo jiným civilizacím vnucovat násilím demokracii, naše chápání lidských práv, ekonomiku masového konzumu, životní styl? Ano, v tomto smyslu američané vedou válku už více než 50 let a bylo jen otázkou času, kdy i jim tato válka ukáže svou odvrácenou tvář. Stalo se a všichni jsou šokováni. Šok je o to větší, že podobný atak by byl před třemi dny označen za námět na "béčkový" katastrofický film. Nic na tom nezmění ani patetická Komárkova slova, ani Kučerovy řeči o smrtosném vyjednávání a kontaktech se zeměmi, kde si neváží lidského života! Nenastavuje tím Mr. Kučera na vše onu optiku domnělé vítězné civilizace, která si úplně samozřejmě přivlastnila právo expanze? Velkohubá a bohorovná slova muže číslo 1 této planety, který hovoří o velkém dobru a zlu! Muže, který "může" a který zosobňuje světovou velmoc, která si už 50 let přivlastnila právo obžalovávat, soudit a trestat zároveň! Jednoduše nasedla do vlaku, který nelze uřídit a přibrala k sobě i spoustu pasažérů, i my jsme jedním z nich. Tento vlak má vlastnosti buldozeru, ale přesto narazil, jako každý, kdo prapadne pocitům beztrestnosti. Skutečným vítězstvím sil, které způsobily tuto tragédii a tisíce nevinných obětí, bude omezení lidských práv, kterého se dočkáme. Přiblížíme se tím briskně civilizacím, kterým je vnucujeme všemi přostředky a to bude zároveň i trest, kterým budeme postiženi my, ale američané především.
0 0
možnosti

sword

12. 9. 2001 21:02
Re: Nejsme vítěznou civilizací!
Tady jsi to Iljici nakopiroval taky jako vedle ve Foru? proč to deláš? Vazne skus psat aspon vsude original, jinak si budu myslet ze ti to predepslai v Rudym Pravu a že mas za ukol to sirit. !!!!
0 0
možnosti

sword

12. 9. 2001 17:08
reakce na reakci Aleny a Samka
Pro tebe je představení desitky tisíc mrtvých ?? At uz z jakéhokoliv důvodu !!!!!Chtěl jsem napsat Aleno, že jsi kráva, ale ani za to nestojíš...
0 0
možnosti

Jossi

12. 9. 2001 15:17
Buďme konkrétnější
Naprosto souhlasím s článkem, bohužel reakce Aleny a Samka čpí starým dobrým Rudým Právem a nestojí za další komentář. Jen mi trochu vadí ta obecnost - řekněme jasně, že pseudohumanistickými vyjednavači s teroristy jsou hlavně Francie, Německo a Skandinávie. Jejich nové politické gardy osmašedesátníků již si nepamatují jak a proč vznikl Izrael a nevšímají si při svých naivních "zprostředkovatelských misích", že Palestinci odmítají vůbec jakékoli právo na stát Židům, takže kompromis je předem vyloučen. Vrcholem v této linii je pak žádost o vydání izraelských důstojníků mezinárodnímu tribunálu za jejich angažmá ve válce s Araby, zatímco Arafat dostává ceny míru. Důsledkem těchto misí pak je pocit, že USA jsou ve své těžké snaze likvidovat možné zdroje nebezpečí pro celý svět izolovány, a že takový útok bude přijat světem celkem vlažně, nebo i s tajnými sympatiemi. Mimochodem, kdo chce připojit svůj hlas k revokaci Ceny míru pro Arafata, má možnost na http://www.revoketheprize.org
0 0
možnosti

Bolf L. , Praha, Staré Město

13. 9. 2001 14:48
Re: Buďme konkrétnější
..a také konstatujme, že USA v době nedávno minulé zbraněmi, penězi a politickou podporou přivedla k moci Talibán, pod jehož ochranou teď sedí v Afghánistánu šílený islámský terorista bin Ládín..a který je baštou fundamentalismu...a také nezapomeňme na rozvíjení "dobrých vztahů" s Čínou, která vyhlazuje miliony lidí nejen v Tibetu...a američtí presidenti pokrytecky klepou na rameno dementnímu teroristovi Arafatovi, který má ruce od krve nejen židů, ale i Američanů...Na druhé straně - dalo se opravdu očekávat něco jiného...? Na rozpor slov a činů už "dojely" mnohé civilizace před námi...
0 0
možnosti

Honza

12. 9. 2001 15:02
Ano, ano, ano
Naprosty souhlas, desetkrat podtrzeno. Dekuji za vas nazor.
0 0
možnosti

pudlik

12. 9. 2001 15:00
Alena a Samko
Alenobohemo a Samku, když čtu ty Vaše názory, tak se mi chce z Vás blít. Vaše "mravní anarchistické cítění" je hodné k prozkoumání psychiatry.
0 0
možnosti

Alena

12. 9. 2001 14:36
Jake prekvapeni?!
Jake prekvapeni? Dalo se to cekat, USA uz dlouho koledovaly...staci videt zeme ve kterych se osobne podepsaly, staci videt jejich poslapavani lidskych prav, pozorovat vyvoj ekonomicky slabych statu a vsechny politicke "cachry" ..... Ted jsme divaky nejvetsiho presdstaveni!!! Alena.
0 0
možnosti

Václav Bednář

13. 9. 2001 13:51
Re: Jake prekvapeni?!
Tak jsem procházel snad všechny světové stranky, které se věnují nedávné tragédii v USA a podobné reakce se daly najít pouze na stránkách "extremistických organizací". Bohužel mi nejde do hlavy jak takto může reagovat někdo u nás. Možná byste mohla být konkrétnější při označení zemí na kterých se USA podepsaly. Jestli máte na mysli třeba Koreu, Kuvajt a konec konců i bývalou Jugoslavii, pak je mi vás upřímě líto a jen doufám, že podobných jako vy je nejen u nás, ale i na celém světě co nejméně. Přál bych vám, abyste vy nebo někdo z vašich blízkých byla ve WTC!!!
0 0
možnosti

Jozo

12. 9. 2001 11:44
To jsme měli čekat
Pane Kučero, ptám se Vás: když jste to očekával, proč jste nás a Spojené státy nevaroval dříve ? Mohl jste tím zachránit tisíce lidských životů. Nebo je to pouze chytráctví typu "po bitvě je každý generál" ?
0 0
možnosti

miro

12. 9. 2001 11:42
terorizmus
Myslím, že podobné útoky se dají čekat i v budoucnu. Svět se začíná polarizovat a globální problémi se hromadí (uprchlíci, hlad, nábožeský fanatizmus,... ) Dnes když je vyspělá technika dostupná pomali všem, není velký problém unést letadlo. Vojenský pilot s trochou isntruktáže a školení myslím, že by byl schopen zvládnou řízení letadla. Že tato akce musela být plánovaná mnoho měsíců dopředu - nemyslím. Samotné rozhodnutí (tím myslím termín) mohlo být uděláno i pár dní předem. Je sice pravda, že výběr cíle a pilotů mohl být připravován již od atentátu v roce 1995. Mně spíš trápí otázka co bude dál?
0 0
možnosti

Samko

12. 9. 2001 9:53
Amerika sklízí
USA a celý západní svět sklízí setbu, kterou zasel. Polovinu viny musí USA přičíst sami sobě. Nezvládly vítězství ve studené válce. Ostatně polarita východ - západ jen zakrývala skutečné problémy světa. Jakákoliv technologická vyspělost, která slouží jen části lidstva a je navíc spojena s pohrdáním s těmi ostatními povede vždy k podobným koncům. Amerika není schopna nést odpovědnost za tento svět. Chybí ji k tomu mravní základ. Mají ho sice plná ústa ale činy jsou navýsostr sobecké.
0 0
možnosti

Keith

12. 9. 2001 7:57
To sme cekaly.
to sme mohlz cekat vsechno souvis7 se v39m tak proc se divit amerika yabije rocne 100 lidi sv7mi utokz na jednotliva staty a terirismus je stale vetsi. Ptam se bzlo moyne tomu yabranit?
0 0
možnosti