Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Tlustých dětí v Praze přibývá, mohou za to také nebezpečné silnice

  • 93
Zdá se, že pražské děti se řídí heslem "ať jsme tlustí na tři prsty". Za posledních čtrnáct let se počet obézních dětí zdvojnásobil. Podle obezitologů má každé desáté dítě nadváhu a jejich počet roste. Je to prý i tím, že ve městě nemají dostatek míst, kde trávit volný čas.

Sami Pražané si všímají, že děti dávají přednost před pohybem počítačům a televizi. "Když jsme byli děti, tak jsme se s jinými partami přetahovali o malé fotbalové hřiště mezi paneláky. Každý si zde chtěl zahrát. Dnes je to hřiště zarostlé a nikdo tam nechodí," popisuje svou zkušenost z modřanského sídliště třicátník Jaroslav Svátek. Není to jen jeho pocit, odborníci mu dávají zapravdu.

"Dětská obezita je na velmi výrazném vzestupu. Problém je, že děti mají nedostatek pohybu, vysedávají u počítačů a k tomu mají blízko k vysoce kalorickým jídlům a nápojům přímo ve školách," vyjmenoval šéf výboru České obezitologické společnosti Martin Fried.

Praha je na tom podle něj oproti jiným místům v Česku hůře, protože děti mají více důvodů, proč nechodit ven. Silnice zahlcené auty jsou nebezpečné, a přestože počet sportovišť roste, stále jich je málo. Před dvaceti lety, kdy byla v Praze ani ne polovina aut co nyní, nebyl problém, když si v klidnějších částech děti udělaly z ulice hřiště. To je dnes nemyslitelné. Na vině jsou i peníze.

Pražané jsou bohatší a více zaneprázdnění, a tak tolerují dětem útraty ve fast foodech. "To všechno vede k tomu, že Česko je ve výskytu obezity mezi prvními pěti státy Evropy," dodává Fried.

Jak nalákat děti ke sportu?

Jen za poslední týden se možná i v rámci předvolební kampaně primátora Pavla Béma, jenž má sport v metropoli na starosti, konal na stadionu Sparty dětský turnaj v kopané, v Ládví děti bojovaly ve beachvolejbalu a Juliska hostila atletické klání základních škol.

Brzy vyvrcholí také Sportovní hry mateřských škol. Projekt, kterého se zúčastnily stovky školek z celé republiky, má nejen rozhýbat předškoláky, ale také pomoci lékařům a vědcům. Výsledky v atletických disciplínách totiž neskončí předáním diplomů, ale budou se dále vyhodnocovat.

"Cílem tohoto měření je zjistit, jak současná populace dětí roste a vyvíjí se ve srovnání s výsledky před 20 lety. Zda jsou děti větší a těžší, zda jsou stejně zdatné nebo jak se jejich tělesná a pohybová zdatnost mění," říká Hana Dvořáková, odbornice na sportovní výchovu dětí z Univerzity Karlovy.

"Výsledky budou prospěšné pro mnoho odvětví od zdravotnictví, školství až po potravinářský průmysl nebo výrobce sportovních potřeb," doplnil Marek Krátký, ředitel sdružení Happy Time, které celou akci zajišťuje.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video