Druhé kolo senátních voleb proběhne 27. a 28. října.

Druhé kolo senátních voleb proběhne 27. a 28. října. | foto: Martin Mráz, MF DNES

Tipujte na iDNES.cz, kdo získá senátorské křeslo

  • 3
V pátek a v sobotu čeká třetinu republiky druhé kolo doplňovacích senátních voleb. Do něj postoupilo 54 z původních dvou set uchazečů. V horní komoře parlamentu jich nakonec usedne 27. Redakce iDNES.cz pro své čtenáře připravila tipovací anketu - vybírat můžete už dnes.

TIPOVAT VÍTĚZE SENÁTNÍCH VOLEB MŮŽETE ZDE

Řádné doplňovací volby do Senátu se konají jednou za dva roky vždy ve třetině volebních obvodů (27). Hlasovat mohou lidé starší osmnácti let. Uchazečům o místo v horní komoře musí být nejméně čtyřicet.

Volby jsou dvoukolové - v prvním kole je zvolen kandidát, který získá nadpoloviční většinu hlasů. Pokud nikdo tak úspěšný není, koná se druhé kolo. Do něj postupují dva uchazeči s nejvyšším počtem hlasů. Ve druhém kole je zvolen ten, který získá více než polovinu hlasů.

První kolo senátních voleb se uskutečnilo 20. a 21. října. S přehledem ho ovládla ODS. Její kandidáti až na jednu výjimku postoupili do druhého kola. Pokud se občanských demokratům podaří v druhém kole vyhrát alespoň ve 14 obvodech, budou mít v Senátu většinu.

Nejúspěšnějším kandidátem v senátních volbách je zatím herec a principál divadla Na Fidlovačce Tomáš Töpfer, který kandiduje za ODS v Praze 4. Jen o čtyři desetiny procenta mu uteklo zvolení už v prvním kole. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video