Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Porazíte páťáky v angličtině? Zkuste si test, který potrápil i je

  • 280
Tento test dělali žáci 5. tříd před dvěma roky, aby se zjistilo, zda se zlepšují v angličtině. Ukázalo se, že na rozdíl od předchozích let chlapci dohnali dívky, které byly dřív úspěšnější. A jak jste na tom vy?

Společnost Kalibro pro čtenáře iDNES.cz vybrala ukázkový test z anglického jazyka, ve kterém mohou porovnat svoje znalosti s vědomostmi školáků 5. tříd. 

Test z angličtiny si můžete vyzkoušet zde

Společnost začala testovat angličtinu v 5. ročnících základních škol v roce 2007. 

„Od té doby se změnila řada parametrů, které úspěch žáků v takových testech ovlivňují. Především se zvýšil podíl rodičů s vysokoškolským vzděláním a s maturitou, a to zejména díky otevření vysokých škol podstatně většímu počtu zájemců, ke kterému došlo v devadesátých letech,“ říká David Souček ze společnosti Kalibro.

Vzdělanější rodiče podle něj žáky více podporují ve výuce jazyků, protože dokáží docenit jejich význam pro budoucnost svých dětí. „Také jim s výukou angličtiny lépe pomohou než rodiče s nižším vzděláním,“ míní Souček.

Dětem pomáhá také internet. Díky němu chlapci v podobných testech z angličtiny postupně dohnali dívky, které dříve bývaly o něco úspěšnější. 

V tomto ukázkovém testu, který školáci dostali před dvěma roky, je už ale úspěšnost chlapců a dívek zcela vyrovnaná. Co se naopak nevyrovnává, jsou rozdíly v úspěšnosti dětí z měst a z vesnic ve prospěch městských dětí. To podle Součka souvisí s vyšším podílem vysokoškolsky vzdělaných rodičů ve městech, zvláště v těch velkých.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video