Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: AP

Ve čtvrtek padaly teplotní rekordy, v Brně naměřili přes 26 stupňů

  • 8
Nejvyšší teploty v Česku ve čtvrtek vystoupaly až nad 26 stupňů Celsia. Nejvýš se rtuť v teploměru dostala v Brně-Žabovřeskách, kde meteorologové naměřili 26,5 stupně. Maxima pro 19. dubnový den padla na více než čtvrtině stanic, které měří teplotu alespoň 30 let.

Nejtepleji bylo na jižní Moravě. Přes 26 stupňů se teploměr dostal kromě brněnských Žabovřesk také v Olomouci-Holicích. Tamní meteorologická stanice ve čtvrtek zaznamenala maximum 26,2 stupně Celsia.

Velmi teplo bylo navzdory názvu i v Lednici na Břeclavsku, kde se teploměr zastavil až na hodnotě 25,9 stupně. Padl tak dosavadní rekord z 19. dubna 1962, kdy v Lednici naměřili o čtyři desetiny stupně méně.

Čeká nás velmi teplý víkend, teploty stoupnou až k tropické třicítce

V celém Česku se po čtvrtku budou přepisovat rekordní tabulky na 41 stanicích ze zhruba 150, které měří teplotu 30 let a více.

Téměř letní charakter počasí má podle Českého hydrometeorologického ústavu  pokračovat i v pátek. To by se teploty v západní polovině Čech mohly místy dostat až na 28 stupňů Celsia.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video