Syndikátu se nelíbí slučování novin

Ostrava - Připravované sloučení pěti novinových titulů na Moravě a ve Slezsku a propuštění více než 50 novinářů a dalších 30 administrativních pracovníků se nelíbí ostravské pobočce Syndikátu novinářů České republiky. Syndikát tak reaguje na aktivity německé společnosti Vlatava-Labe-Press, která na území Moravy a Slezska postupně koupila regionální deníky Den, Svobodu a Rovnost. Navíc získala i celostátní Slovo a Zemské noviny.
"Obrátilo se na nás s žádostí o pomoc pět desítek propuštěných kolegů. Chceme proto zařídit setkání syndikátu, vydavatelství Vltava-Labe-Press, zástupců postižených redakcí a také politiků. Je nutné, aby se o tomto problému veřejně
diskutovalo," uvedla předsedkyně ostravské rady syndikátu Hana Kuchařová.

Společnost Vltava-Labe-Press (VLP), která vlastní i týdeník Region, se stala největším vydavatelským domem deníků s největším prodaným nákladem po celé republice. Podle dostupných informací je cílem firmy vytvoření nového titulu blízkého Deníkům Bohemia, které vycházejí v Čechách a od září se také výrazně změní.

"Na Moravě zatím k žádným změnám nedojde, dál bude vycházet jako dosud Den, Moravské slovo, Zemské noviny, Rovnost i Svoboda. Konečný termín dokončení projektu na Moravě nejsem schopen sdělit, počítáme s ním však rozhodně ještě na podzim," uvedl generální ředitel vydavatelství Vltava-Labe Press Michael Ondraschek.

Ředitel Ondraschek zdůraznil, že jeho firma "neruší tradiční novinové tituly, pouze je spojuje v jediný regionální deník, v němž bude rovnoměrně zastoupeno jak místní, tak celostátní zpravodajství."

"V případě, že se nám nepodaří diskusi rozvířit, jsme ochotni po dohodě s centrálou v Praze přikročit k dalším krokům," řekla Kuchařová. O možných stávkách a demonstracích zatím hovořit nechtěla. Připustila však, že majetkové změny v denících, kterými se zabýval i antimonopolní úřad, mohou nechat politiky chladnými. "Je ale možné, že jim pouze jeden titul a bezkonkurenční prostředí bude vyhovovat. Zvláště v době, kdy se blíží volby," uvedla.

Jeden z redaktorů slučovaných deníků, který nechtěl z obavy o zaměstnání zveřejnit své jméno, pro ČTK řekl, že v aktivitě syndikátu nespatřuje příliš velkou naději. "Na druhou stranu jeho členové alespoň řekli, co si o této situaci opravdu myslí. Ostatní, kteří v novinách zůstali, si tohle dovolit nemohou," uvedl.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video