STEM: krize Čechům znechutila politiku

  • 409

Agentura STEM provedla výzkum na počátku května na vzorku 1715 lidí starších osmnácti let.

"Stranické preference v první dekádě května nepřinášejí změnu v pořadí preferencí jednotlivých stran. Na samotných výsledcích se však výrazně ukazuje rozkolísaná situace ukončené vládní krize," zhodnotil výsledky ředitel STEM Jan Hartl.

Všem hlavním politickým stranám totiž klesly preference, na čemž měl podle STEM největší podíl fakt, že téměř pětina lidí by nevolila žádnou stranu.

Vedoucí ODS by nyní dostala 29,4 procent hlasů, přitom ještě v lednu to bylo takřka 36 procent. Lidovci se přiblížili dokonce samé hranici volitelnosti, když se pro ně vyslovilo pouze 6,2 % lidí.

"Aktuální pokles oproti minulému měsíci postihuje relativně nejvíce ODS a KDU-ČSL a je možné, že veřejnost v souvislosti s politickou krizí od nich očekávala více," nabídl vysvětlení Jan Hartl.

STEM zjistil také další propad preferencí ČSSD. Straně Stanislava Grosse by dalo hlas jen 11,4 procenta voličů. Mírný pokles stihl i komunisty, které by nyní volilo 16,4 procent Čechů oproti 17,9 v březnu.

"Data navozují otázku, zda ČSSD již dosáhla svého dna popularity a zda do budoucna může zamířit vzhůru," konstatoval Hartl.

Ze stran, které nejsou zastoupeny ve Sněmovně, si nejsilnější pozici udržela Strana zelených se 2,8 procenty, Unie svobody se nadále pohybuje kolem jednoho procenta.

Snížil se i počet lidí, kteří se chtějí voleb zúčastnit. Nyní by šlo hlasovat jen 49 procent Čechů, zatímco v dubnu jich bylo šedesát procent. "Čtvrtina lidí se nad svou účastí ještě rozmýšlí," dodal Hartl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video