Stávkovat měly odbory dřív, teď je to absurdní, rozčilil se ministr Plaga

  • 613
„Neviděl jsem důvod pro stávkovou pohotovost, a už vůbec nevidím důvod pro stávku. Přijde mi to naprosto absurdní,“ řekl na mimořádném briefingu ministr Plaga poté, co školské odbory vyhlásily stávku. Podle šéfa resortu putuje do školství tolik peněz jako už dlouho ne. Odbory ale chtějí fixních 10 procent do tarifu učitelů.

Ministr představil čísla, která podle něj dokazují, že za čtyři roky vzrostou platy učitelů o 50 procent a dodal, že se takhle se nikdy předtím nepřidávalo. 

„V roce 2018 šlo na platy přes 12 miliard korun, letos více než 15 miliard korun a v letech 2020 a 2021 v tom chceme pokračovat. Jsem si vědom toho, že objem prostředků na vzdělávání bude muset růst dál a také tak postupujeme. Stávka opravdu není na místě, stávkovat měly odbory v době, kdy se školství peníze braly a ne v době, kdy se přidává,“ argumentoval Plaga.

Učitelé vyhlašují jednodenní stávku. Většina škol se možná zavře

Podle ministra školství se navíc nedohadují s odbory o výši peněz, ale o jejich rozdělení. Odbory chtějí deset procent do fixní složky platu, takzvaného tarifu. Vláda v čele s ministerstvem chce dát 8 procent do tarifu a 2 procenta na odměny pro učitele. 

Miliarda sem, miliarda tam

„Ty peníze nikam nemizí a opakuji, že jdou na ty školy a díky reformě financování budou pro ředitele známé ještě o tři měsíce dřív,“ vysvětloval Plaga a dodal, že odbory ve čtvrtek znovu jednali s ekonomickou náměstkyní Zuzanou Matuškovou, která je upozornila, že počítají každý s jinými čísly.

Jde o pracovníky, které zaměstnává ministerstvo prostřednictvím přímo řízených organizací. „To je ale zhruba miliarda korun, která v tom objemu peněz nehraje takovou roli, aby se plánované zvýšení platů tak změnilo,“ řekl předseda školských odborů František Dobšík.

Ministr na briefingu řekl, že miliarda je v balíčku 11 miliard velké číslo a dodal, že chyba v počtech už mu nepřijde nahodilá. 

Stávka školských odborů je naplánovaná na středu, 6. listopadu. Zapojení je dobrovolné a školy to musí dát dopředu vědět. Jak dlouho v předstihu ale není jasně řečeno, v předpisu se hovoří pouze o dostatečném předstihu.

„Chci ubezpečit rodiče, že školy nebudou zavřené všechny. Kdo se ke stávce připojí, má povinnost to oznámit. Záleží také na tom, jak se k tomu každá škola postaví. Že budou zavřené všechny školy, je poplašná zpráva, která by se neměla šířit dál,“ uzavřel ministr školství Robert Plaga.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video