Stavby mohou stínit sousední byty

  • 1
Praha - Změnou vyhlášky umožnili radní udělování výjimky, která může povolit stavitelům nových budov nepatřičně stínit byty v sousedních domech. Všechny pražské byty musely doposud splňovat normu, která stanovuje dostatečné osvětlení a dobu, po kterou musí do určité části obytných místností svítit slunce. Od poloviny ledna však mohou stavitelé tuto normu obejít.

Novou budovou tak mohou stavitelé zastínit sousední byty. Umožňuje to radními schválená změna předpisů z loňského prosince, kdy do vyhlášky připojili možnost udělení výjimky.

Odpůrci změněné vyhlášky tvrdí, že tento krok vyvolává dojem, že radní mají zájem prosadit nějakou stavbu, která by současné normy nesplnila.

"Může se stát, že některé byty tak ztratí hodnotu, navíc to může ohrozit zdraví lidí, kteří ztrácejí oporu v předpisech," uvedl ředitel odboru výstavby pražského magistrátu Václav Vondrášek.

Jiní úředníci se však domnívají, že udělování výjimek se nedá příliš zneužít. "Získat výjimku není tak snadné, navíc se mohou všichni dotčení odvolat, takže se nemusí obávat," řekla Jana Kejvalová, ředitelka odboru územního rozhodování. Odchýlit od norem se tak budou moci stavby jen ve zvláštních případech. "Třeba pokud by se musel již existující dům z nějakých důvodů strhnout a na jeho místě postavit jiný, v podstatě jeho replika," upřesnila Kejvalová.

Bude například i možné stavět takzvané startovací byty, které sice budou směrované k severu, tudíž nebudou příliš světlé, ale o to by měly být lacinější. "Někdo, kdo ještě nemá rodinu a chodí se domů jen vyspat, by to zřejmě obětoval. Lidé si musí zvyknout na stěhování. Až budou mít děti, tak byt vymění za slunečný," předpokládá Kejvalová.

Nová vyhláška by rovněž mohla přispět k vylidňování centra, kde je velmi hustá zástavba, ale bydlí zde stále méně lidí. Málo světla v bytech nemovitosti znehodnotí. To, že centrum ztrácí obytnou funkci, odborníci považují za ještě větší deformaci než bydlení na sídlištích, kam se pozvolna vrací život i ve formě služeb a obchodů a panelová zástavba přestává být pouze noclehárnou. Centru Prahy hrozí pravý opak. Kvůli nadhodnoceným nájmům či restitucím mnozí obyvatelé střed města opouštějí.

"Bydlet přímo v centru v luxusním bytě patří k bontonu bohatých stejně jako mít mercedes. I ti se však stěhují na okraj Prahy. Centrum se vylidňuje a slouží čím dál více jen komerci," tvrdí sociolog Alios Anderle, předseda České společnosti pro rozvoj bydlení.

Další výjimku porušující normy o množství slunce dopadajícího do bytu by mohly získat i jiné záměry. Například dům v Evropské ulici.

"Je příjemnější mít okna sice na sever, ale do oblasti Šárka, než se dívat na jih do rušné ulice," domnívá se Jana Kejvalová z pražského magistrátu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video