Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Pětina českých léků končí v cizině, Heger chce nelegální vývoz zastavit

  • 35
Ministerstvo zdravotnictví chce stopnout nelegální vývoz léků do zahraničí. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv končí v cizině ročně asi pětina českých léků. Na jejich prodeji vydělávají lékárny. Zamezit současné praxi má novela zákona o léčivech.

Lékárny zneužívají díry v zákoně, která jim umožňuje stát se kromě prodejce i distributorem. Nově by ale odběratel, který léky získal jako provozovatel lékárny, nesměl medikamenty dál distribuovat. Při nesplnění podmínek mu bude hrozit pokuta až 20 milionů korun.

"Následkem trvale klesajících cen a úhrad z pojištění jsou léky stále atraktivnější pro vývoz. Řada distributorů i lékáren s oprávněním vývozu se živí především vývozem léků do ciziny místo toho, aby dodávali českým pacientům," uvedl ředitel SÚKL Martin Beneš.

V roce 2010 se nedostaly k českým pacientům léky za 16 miliard korun, loňská čísla ještě nejsou uzavřena. Zákon přitom lékárnám zároveň ukládá, aby prodávaly léky výhradně českým pacientům

Novela, která by měla začít platit v srpnu, má také zlepšit informovanost pacientů, zda je aktuálně lék dodáván na trh v Česku. Lékárny mají pacienta informovat o ceně, úhradě z pojištění i doplatku a nabídnout mu varianty léků bez doplatku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video